Най-малко 5 души загинаха, след като силни дъждовни бури предизвикаха наводнения в Гърция, Турция и България

...
Яростни дъждовни бури връхлетяха съседна Гърция, Турция и България, причинявайки
Коментари Харесай

Яростни дъждовни бури връхлетяха съседна Гърция, Турция и България, причинявайки най-малко пет смъртни случаяОт ABC News, 5 септември 2023 г., 14:49 ч. Гърция, Турция и България във вторник, което предизвика наводнение, причинило най-малко пет смъртни случая, включително двама летовници, отнесени от порой, който бушува в къмпинг в северозападна Турция.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Турският вътрешен министър Али Йерликая каза, че други четирима души са в неизвестност, след като внезапното наводнение заля къмпинга в провинция Къркларели, близо до границата с България. Той каза, че около 12 летовници са били на мястото, когато водите са връхлетяли.

Търсещите екипи са намерили две тела, каза той в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter . „Усилията за търсене и спасяване на изчезналите (четирима) продължават без прекъсване“, добави той.

Телевизионни кадри показаха как спасители пренасят младо момиче и възрастен на безопасно място от водите достигайки до кръста в някои области. Дъждовете също повредиха и наложиха затварянето на главен път, съобщи телевизия HaberTurk.

В Гърция полицията забрани движението в централния град Волос, близкия планински регион на Пилион и курортния остров Скиатос, тъй като рекордните валежи причиниха поне един смъртен случай, насочиха високи до бедрата порои по улиците и пометеха коли.

Пожарната каза, че един мъж беше убит близо до Волос, когато стена се огъна и падна върху него. Петима души бяха съобщени за изчезнали, вероятно отнесени от наводнения.

Властите изпратиха сигнали по мобилни телефони в няколко други района на централна Гърция, веригата острови Споради и предупреждение за остров Евия хората да ограничат движението си на открито.

Потоци излязоха от коритата си и отнесоха автомобили в морето в района на Пилион, докато каменопадите блокираха пътища, малък мост беше отнесен и много райони претърпяха прекъсвания на електричеството.

Гръцкият министър на гражданската защита Василис Кикилиас каза, че се очаква бурите да отслабнат след обяд в сряда и призова хората в засегнатите райони да останат на закрито .

„Според метеоролозите това е най-екстремното събитие, що се отнася до максималните валежи за един ден, откакто започна воденето на записи“, каза той, добавяйки, че през една част от Пилион 6,45 сантиметра (2,5 инча) дъжд беше паднал до ранния следобед.

Кикилиас предупреди, че се очаква валежите да се увеличат по-късно във вторник и отново в сряда сутринта след кратка почивка през нощта.

Гръцката метеорологична служба каза, че регионът на Пилион може да получи около 6,5 до 7 сантиметра (2,5 до 2,8 инча) дъжд във вторник и сряда, докато 5 до 6 сантиметра бяха прогнозирани за централния град Кардица. Отбелязва се, че средните годишни валежи в района на Атина са около 40 сантиметра.

Бурята идва след големите летни пожари, които удариха Гърция през последните няколко седмици , като някои горят повече от две седмици и унищожават огромни масиви от гори и земеделски земи. Повече от 20 души бяха убити при пожарите.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини изменението на климата както за горските пожари, така и за бурите, като същевременно призна, че неговото дясноцентристко правителство „ явно не се справи с нещата толкова добре, колкото бихме искали“ на фронта на горския пожар.

„Страхувам се, че небрежните лета, каквито ги познавахме .. . ще престане да съществува и оттук нататък следващите лета вероятно ще бъдат още по-трудни“, каза той във вторник.

На север в България, премиерът Николай Денков каза, че двама души са загинали, а други трима са в неизвестност, след като буря причини наводнения по южното Черноморие на страната.

Прелялите реки причиниха сериозни щети на пътища и мостове. Районът също претърпя прекъсване на електрозахранването и властите предупредиха жителите да не пият чешмяна вода поради замърсяване от наводнения.

Силните ветрове изпратиха 2-метрови (6-футови) вълни разбивайки се на плажове в туристически курорти сред проливен дъжд, който наводни улици и къщи.

Телевизионни кадри показаха автомобили и кемпери, отнесени в морето в най-тежко засегнатия южен курортен град Царево. Властите обявиха бедствено положение в Царево и призоваха хората да се преместят нагоре, тъй като приземните етажи на някои хотели са наводнени.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР