Яростен спор около планираните промени в правилата за миграцията в

...
Яростен спор около планираните промени в правилата за миграцията в
Коментари Харесай

Орбан и Моравецки превърнаха Гранада в сцена на популистките си акредитиви

Яростен спор към плануваните промени в разпоредбите за миграцията в Европа засенчи срещата на върха на Европейски Съюз в петък, макар че поддръжниците на промяната дадоха обещание съпротивата от страна на Полша и Унгария да не я провалят, съобщи Агенция Франс Прес. Полският и унгарският водачи в действителност попречиха на останалите си европейски сътрудници да включат миграцията в взаимно изказване от срещата на върха, принуждавайки срещата да приключи с кисела нотка на разделяне. Но президентът на Европейския съвет Шарл Мишел излезе с настрана изказване по отношение на политиката за търсенето на леговище и отбраната на границите от свое име, а френските и немските водачи обявиха, че законодателният развой ще продължи по проект.

„ Най-важното нещо е това, което нашите вътрешни министри реализираха преди няколко седмици със съглашението за контролиране на рецесията, тъй като това е в действителност подходящо от политическа позиция “, сподели испанският министър председател Педро Санчес, който беше хазаин на срещата, като отхвърли опасенията по отношение на конфликта.

Срещата в южния испански град Гранада даде на полския министър председател Матеуш Моравецки – който е изправен пред общи избори този уикенд – и на унгарския Виктор Орбан сцена, на която да размахат своите популистки акредитиви пред локалната аудитория. „ Официално ОТХВЪРЛЯМ целия параграф от заключенията на срещата във връзка с миграцията “, написа Моравецки в обществените медии, когато срещата завърши.

По-рано Орбан провокира отвращение, като съпостави " налагането " на миграционното законодателство от страна на Европейски Съюз - което беше утвърдено от болшинството от държавите-членки - с Унгария, която беше " законно изнасилена ".

Президентът на Франция Еманюел Макрон сподели, че макар че тяхната съпротива е блокирала всяко споменаване на миграция в окончателната декларация, това няма да има резултат върху оферти законопроект, който беше утвърден в общи линии от страните членки в сряда. „ Текстът провокира различия сред няколко държави-членки “, сподели Макрон, като го отхвърли като „ вторичен въпрос, защото въпросът се движи напред, както би трябвало, откакто беше признат с болшинство “.

Страните членки, добави той, са се съгласили да засилят " взаимните дейности във връзка с директните страни и страните на генезис ".

„ Текущият метод не работи “

Миграцията стана водеща в дневния ред на Брюксел, откакто хиляди търсещи леговище доближиха италианския остров Лампедуза, наблягайки незабавната нужда от консолидиране на обединен европейски отговор. В четвъртък водачи от целия континент сложиха под егидата на Европейската политическа общественост (EPC) конгрес за създаване на взаимна геополитическа тактика. Но Испания, която беше хазаин и на двете срещи, не съумя да сложи рецесията в дневния ред на тази среща на върха, разочаровайки няколко членове, изключително Италия и Англия, които се договориха за съпътстваща среща по въпроса.

По време на тези странични диалози италианският министър председател Джорджия Мелони и английският Риши Сунак, подкрепени от Франция и Холандия, настояха за повече работа с трети страни, с цел да се попречи на лодките, пренасящи търсещите леговище, даже да потеглят към Европа. В коментар, оповестен в петък в английския вестник Times и италианския Corrierre della Sera, двамата споделиха, че европейските народи " признават, че актуалният метод не работи ". Настоявайки, че техният нападателен метод „ към този момент дава резултати “, те приканиха други водачи да „ работят със същото възприятие за необходимост “ против бандите за контрабанда на хора, с цел да " счупят гърба на незаконната имиграция в цяла Европа ".

Гласуването в сряда сподели, че държавите-членки утвърждават последната част от преразглеждането на разпоредбите за работа с търсещи леговище и нередовни мигранти, създавайки напън над Европейския парламент да направи законови избори преди идната година. Новият пакт за миграцията и убежището ще се стреми да облекчи натиска върху по този начин наречените страни на първа линия като Италия и Гърция, като реалокира някои идващи в други страни от Европейски Съюз.

Тези, които се опълчват на приемането на търсещи леговище, ще би трябвало да заплащат на тези, които го вършат. Мелони, която беше в спор с немския канцлер Олаф Шолц в навечерието на срещата, сподели, че в този момент е „ удовлетворена “ от посоката, в която се е запътила Европа, като я вижда като „ по-прагматична “ в метода й към прекъсване на трафика на хора и незаконната имиграция. Данните на Европейски Съюз, оповестени в петък, демонстрират, че има 29-процентно нарастване на противозаконните мигранти, връщащи се през второто тримесечие на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

Общо 26 600 души бяха изпратени назад, до момента в който броят на тези, на които бе разпоредено да изоставен се усили с 9,0 % до 105 865. До 31 август страните от Европейски Съюз са приели съвсем 4,2 милиона украински бежанци, половината от които са в Германия и Полша. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР