Яростен критик на корупцията на елитите в Словакия, самопровъзгласилият се

...
Яростен критик на корупцията на елитите в Словакия, самопровъзгласилият се
Коментари Харесай

"Човекът от народа" Игор Матович преобърна установения ред в Словакия

Яростен критик на корупцията на елитите в Словакия, самопровъзгласилият се за " човек от народа " Игор Матович, на 46 години, е непостоянен и избухлив политик, който прекатурва открития ред.

" Нашата цел е да образуваме най-хубавото държавно управление, което Словакия в миналото е имала, благодарение на други водачи на демократичната съпротива ", сподели той пред публицисти след оповестяването на резултатите от екзит пол, съгласно които един от четирима гласоподаватели е дал своя вот за неговата партия " Обикновени хора и самостоятелни персони " (ОЛаНо).

Поддръжниците му го възприемат като неконформист, имащ дарбата да се саморекламира, а съперниците - като непредсказуем политик, който обожава светлината на прожекторите и желае да управлява всичко.

След като приключва ръководство на финанси, Матович, който е женен и има две дъщери, основава издателска къща, която сполучливо се разраства и през днешния ден управлява десетки районни вестници. Той се снабди и със забележителен брой недвижими парцели в родния си град Търнава, Западна Словакия.

Когато влезе в политиката преди към 10 години, той трансферира цялото си имущество и бизнес, оценени на няколко милиона евро, на брачната половинка си Павлина.

Той основа тогава своето придвижване " Обикновени хора и самостоятелни персони ", с цел да се бори с корупцията в държавния бранш. След като обаче завоюва няколко места в Народното събрание, няколко негови депутати напуснаха групировката поради вътрешни спорове.

" Той ръководи ОЛаНо като деспот ", съобщи по време на ефирен спор водачът на демократичната партия " Прогресивна Словакия " и евентуален съдружен сътрудник Михал Трубан.

Сякаш с цел да опровергае това изказване, Матович постави отпред на листата на " Обикновени хора и самостоятелни персони " един едва прочут учител, а себе си сложи на последно място. " Обикновени хора и самостоятелни персони " притегли няколко колоритни и известни претенденти, измежду които един професионален тенисист и един комедиен артист.

" Политически маймунджилъци "

Критиците на Матович постоянно упрекват някогашния издател, че прекомерно доста обича камерите и че трансформира предаваните по малкия екран парламентарни диспути в моноспектакъл.
Матович в действителност постоянно прибягва до специфичните резултати в политиката. През 2013 година той донесе в Народното събрание картонено изображение на премиера Роберт Фицо, като упрекна водача на " Смер - обществена народна власт " в прекомерна непосредственост до словашките олигарси. " Той даде Словакия на богатите ", гласеше надпис на картоненото изображение.

Фицо бе заставен да подаде оставка през 2018 година след убийството на журналиста Ян Куциак, който бе убит, до момента в който правеше следствие за корупцията по високите етажи. Освен това Матович пристигна един път в Народното събрание с риза с надпис " Фицо пази крадците ".

Той прибегна до сходна тактичност, когато направи непосредствено лъчение във Facebook по какъв начин слага на оградата на вила в Кан, Франция, табели с надпис " Собственост на Словашката република " и упреква притежателя, някогашен министър от " Смер - обществена народна власт ", че е измамил данъкоплатците.

" Искам да върша политика, както го чувствам, а не както е правилно ", сподели Матович пред всекидневника " Деник Ен ", като призна в това време, че се притеснява дейностите му да не го накарат да наподобява " като смешник ".

" Непредсказуем "

Приятелите му и специалистите го считат за надарен политик, само че с сложен темперамент.

Описвайки го пред Франс прес, някогашен помощник на Матович, изискал да остане неизвестен, го назовава " феномен ". " Той има извънредно положителни качества за връзка. Невъздържан и откровен е - от време на време прекомерно откровен ", споделя той.

" Неговата мощ е политическият му инстинкт и геният му за политически маркетинг ". Въпреки това " непредсказуемият му темперамент го трансформира в спорен партьнор ", споделя специалистът Юрай Марушак.

" Бива го в това да показва комплицирани проблеми по доста елементарен метод, само че постоянно е мъчно да се предвижда дали ще съблюдава обещанията, които е дал ", споделя пред Франс прес специалистът от Братислава Павол Бабош.

С наближаването на парламентарните избори Матович провежда в интернет социологическо изследване, насърчавайки хората да изберат политиката на бъдещото държавно управление, подреждайки по степен на значимост препоръчани тематики.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР