Японското военно министерство обяви, че иска рекорден бюджет от $50

...
Японското военно министерство обяви, че иска рекорден бюджет от $50
Коментари Харесай

Японското министерство на отбраната иска рекорден бюджет от $50 милиарда

Японското военно министерство разгласи, че желае рекорден бюджет от $50 милиарда предвид на растящите закани от Китай и Северна Корея, съобщи Агенция Франс Прес.

Военният бюджет на Япония пораства стабилно през последното десетилетие, а в настояването си министерството предизвести, че „ обстановката със сигурността към страната още се изостря “

Ведомството упорства да получи 5,48 трилиона йени ($50 милиарда) за фискалната година,, която стартира от април 2022 година, което е нарастване с 2,6% от сумата от 5,3 милиарда йени, утвърдена за настоящата година, която завършва в края на март. Тя е малко по-малко от в началото поисканите 5,49 трилиона йени предходната година.

Новата поръчка включва построяването на пет военни кораба и на подводница, както и покупката на 12 изтребителя Ф-35. Министерството желае още да увеличи отбранителните качества на страната в Космоса и киберсигурността.

Японските военни се безпокоят главно от растящи закани от Китай и Северна Корея, сподели Хидеши Такесада, специалист по въпросите на защитата и гостуващ професор в университета „ Такушоку “.

„ Военните благоприятни условия на Народноосвободителната войска на Китай порастват по-бързо, в сравнение с мислехме, а заканите от ракетните и нуклеарни разработки на Северна Корея действително в никакъв случай не са намалявали “, сподели той пред Агенция Франс Прес.

Китайските военни разноски порастват паралелно с стопанската система, като се усилват в продължение на 26 поредни години, достигайки $252 милиарда през 2020, по оценка на откриватели.

В същото време Международната организация за атомна енергетика (МААЕ) разгласи, че наподобява Северна Корея е рестартирала нуклеарния реактор в Йонбьон, който създава плутоний. Агенцията на Организация на обединените нации назова това „ надълбоко обезпокоително “ развиване и вероятен симптом, че Пхенян уголемява програмата си за разработка на неразрешени оръжия.

Растящият боен бюджет на Япония е и резултат от натиска на Съединени американски щати да играе по-голяма роля в районната сигурност на фона на растящо напрежение в връзките сред Вашингтон и Пекин, сподели Такесада.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР