Японското правителство планира да изхарчи 300 милиарда евро в следващите

...
Японското правителство планира да изхарчи 300 милиарда евро в следващите
Коментари Харесай

300 милиарда за отбрана: защо Япония се въоръжава?


Японското държавно управление възнамерява да изхарчи 300 милиарда евро в идващите пет години в областта на сигурността и защитата. Защо Токио се взема решение на сходна стъпка?

Обучение на японските отбранителни сили в Хокайдо

 иска да вложи големи суми в защитата и сигурността си - става дума за еквивалента на 300 милиарда евро за идващите пет години.
Редакцията предлага
Един от главните цели на защитата на Япония е така наречен опция за ответен удар. Според експерта по защита Кийоши Сугава  " по метода, по който се схваща опцията за ответен удар в бъдеще, Япония ще може да нападна вражеска територия ".

" Това би било допустимо, в случай че в точния момент знаем, че врагът желае да ни нападне ", прибавя Сугава. Да се разбере авансово обаче е комплицирано и Япония към момента няма подобни инструменти. За да е подобре готова, страната възнамерява да разшири отбранителните си благоприятни условия със сателитни системи и киберотбранителни системи.

Повече армия, повече оръжия

Армията би трябвало да се трансформира в по-привлекателен шеф и да се популяризира повече измежду младежите. Сугава отбелязва обаче, че военните сили в страната нямат добра известност.

Дори армията да се постарае да притегли повече младежи, това би било комплицирано и заради застаряващото население на Япония -. В отбранителните сили на страната, които все още наброяват към 250 хиляди души, и в този момент има доста незапълнени места.

За да може да разшири опциите си за превантивна защита, Япония желае да създаде и лични далекобойни ракети. Ще бъдат закупени и 500 ракети " Томахоук "  от Съединени американски щати.

Медиите приказват главно за защита и въоръжаване

В последните седмици се организираха няколко дребни, само че яростни митинги против проектите на държавното управление. " С тези политики Япония ще усили напрежението в района, вместо да деескалира ”, споделя един от протестиращите.

" Наскоро , която мина над Япония, но какво прави нашата страна, с цел да потуши този спор, не излиза наяве. Вместо това медиите подклаждат страховете ", оплаква се различен стачкуващ.

Кийоши Сугава от фондация " Хатояма " е склонен, че в медиите тече акция, откогато Русия атакува Украйна. Предупреждението е, че последващи ще са Тайван, а след тях - и Япония.

Факт е, че японските медии в последните седмици съвсем напълно се концентрират върху репортажи за бъдещите отбранителни проекти, проекти за въоражаване и симулации на евакуация при положение на нахлуване. Като да вземем за пример на, който е ситуиран на 100 километра от Тайван. По време на китайските военни маневри в района след визитата на Нанси Пелоси в Тайван преди няколко месеца, ракети паднаха и покрай японския остров.

Коя е най-голямата опасност за Япония?

Най-големият зложелател в района публично е Северна Корея, само че съгласно специалиста Сугава " най-голямата латентна опасност, несъмнено, е Китай. Япония не го е обявявала публично в рамките на отбранителната си тактика ". Публично за Китай се приказва единствено като за " стратегическо предизвикателство ".

От една страна, Япония се нуждае от Китай в стопански проект. От друга - страната открива от ден на ден военни съдействия със прилежащи страни - да вземем за пример неотдавна с Филипините. Както и с Южна Корея - след години, в които връзките бяха замразени.

Все още няма изясненост по какъв начин Япония смята да финансира големите нови разноски, които възнамерява за защита. Засега се обмисля увеличение на корпоративния налог и налога върху тютюна. Освен това специфичния налог за възобновяване на Фукушима може да бъде уголемен и да се употребява и за разноски за защита.

Спорове по този въпрос има освен в кабинета на ръководителя на държавното управление Фумио Кишида, само че и в Либерално-демократическата партия. Дългът на Япония към този момент е два и половина пъти по-голям от годишния ѝ БВП.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР