Японският конгломерат Toshiba потвърди плановете си да раздели компанията на

...
Японският конгломерат Toshiba потвърди плановете си да раздели компанията на
Коментари Харесай

Японският гигант Toshiba се разделя на три

Японският конгломерат Toshiba удостовери проектите си да раздели компанията на три обособени бизнеса, съобщи Би Би Си. Трите компании ще бъдат фокусирани върху инфраструктура, произвеждане на полупроводници и устройства.

Тази седмица американският колос General Electric разгласи сходна тактика, която ще докара до разпадането на историческата компания, припомня Би Би Си. 

Планът на Toshiba е да се раздели с два съществени бизнеса – енергийния и инфраструктурния. Toshiba ще продължи да има 40,6% дял от производителя на чипове с флаш памет Kioxia, както и други активи. Очаква се реорганизацията да завърши до втората половина на 2023 година Този ход има за цел да увеличи пазарните оценки на другите бизнеси на Toshiba след напън от страна на акционерите.

Toshiba е една от най-старите и най-големи компании в Япония с подразделения, които варират от произвеждане на домашни елелктроуреди до атомни електроцентрали. Компанията се сблъска с бизнес инциденти през последните години, измежду които счетоводен скандал и големи загуби, свързани с два енергоблока с реактори в Съединени американски щати.

През 2015 година тогавашният основен изпълнителен шеф и президент Хисао Танака подаде оставка, откакто стана ясно, че е завишил облагите на компанията с повече от 1 милиард $. През април тази година английската частна капиталова група CVC Capital Partners направи оферта за усвояване на Toshiba на стойност 20 милиарда $. Седмица по-късно основният изпълнителен шеф на компанията Нобуаки Куруматани подаде оставка на фона на разногласия за офертата. Тогава Toshiba отхвърли предлагането на CVC, което разгневи някои акционери. През юни след протест на акционерите ръководителят на компанията Осаму Нагаяма беше свален от поста си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР