Японски физици създадоха двукубитов квантов процесор с рекордно висока скорост,

...
Японски физици създадоха двукубитов квантов процесор с рекордно висока скорост,
Коментари Харесай

Японци разработиха най-бързия квантов процесор

Японски физици сътвориха двукубитов квантов процесор с рекордно висока скорост, съгласно публично известие на Националния институт по естествени науки (NINS) в страната.

Процесорът, основан от екипа на проф. Кенджи Омори, е основан на атоми на Ридберг. Тези частици играят ролята на кубити – квантови аналози на елементарните битове. По-конкретно, създаването употребява атоми рубидий-87, охладени до съвсем безспорна нула и ситуирани на разстояние един микрон един от различен.

Последният електрон на атома се реалокира на огромно разстояние от ядрото благодарение на специфични импулси на лазерно излъчване – ултракъси, само че доста мощни. Такива импулси трансферират прилежащи атоми в положение на Ридберг, карат ги да взаимодействат и да вземат участие в изчисляването на логическите интервенции.

В резултат на това процесорът изразходва единствено 6,5 наносекунди на интервенция, което е към 100 пъти по-бързо от постигнатото преди този момент на други квантови компютри, основани на студени атоми.

Важен фактор е способността на японския процесор да заобиколи някои от рестриктивните мерки, които съществуват при квантовите компютри. Точността на изчисленията на квантовите процесори понижава от шума от външната среда и работещия лазер. Но в този момент една логическа интервенция се прави почти с два порядъка по-бързо, в сравнение с поражда шумът при работата на кубитите. На доктрина това пренебрегва резултата на шума върху компютъра.

Според учените, когато бъде усъвършенствана, новата разработка ще докара до основаване на квантови компютри, способни да правят стотици милиони интервенции в секунда.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР