Японската Nidec Corp. планира да инвестира 1,5 млрд. евро в

Японската Nidec Corp. планира да инвестира 1,5 млрд. евро в ...

Японски гигант строи супер модерен завод в Сърбия


Японската Nidec Corp. планира да инвестира 1,5 млрд. евро в изграждането на фабрика за автомобилни двигатели и инвертори в сръбския град Нови Сад.

"Само през първата фаза Nidec ще наеме 480 души и доходите им ще бъдат значително по-високи от средните за Сърбия", заяви сръбският президент Александър Вучич след среща с представители на японската компания в Белград.

Nidec планира да започне строителството на фабриката през септември и да я завърши в средата на 2022 г. Предприятието ще включва съоръжение от близо 60 000 кв. м за производство на автомобилни двигатели и завод за автомобилни инвертори с площ 36 000 кв. м. В тях първоначално ще работят съответно 1000 служители и 200 служители, съобщават от офиса на президента, цитирани от SeeNews.

{{ otherArticle[0].article.title }}

Сърбия ще забрани износа на литий от находището в Ядар, тъй ...

Фабриката ще бъде един от най-големите производствени центрове на компанията в Европа с годишна продукция между 200 000 и 300 000 единици до 2023 г., съобщи японският финансов вестник Nikkei през ноември.

"Докато многобройните фирми на компанията ще работят на едни и същи обекти, за да търсят полезни синергии чрез споделяне на една и съща производствена инфраструктура и бек-офис, новите бизнес бази ще участват, наред с други, в доставката на продукти на европейския пазар, като същевременно се стремят да проектират и разработват продукти на местно ниво в Сърбия, страна, богата на хора в областта на науката и инженерството, които владеят английски език", се казва в изявлението на Nidec.

Компанията има сериозни интереси в Югоизточна Европа, като оперира в Румъния, Унгария, Словакия и Полша.

Nidec отвори офис в Нови Сад на 8 април. На същия ден компанията завърши изпълнението на споразумение за стратегически съюз с Университета в Нови Сад за активно участие, наред с други дейности, в технологичен обмен чрез партньорства между индустрията и академичните среди.Източник: expert.bg