Япония винаги се е хвалила като страна с една особено

...
Япония винаги се е хвалила като страна с една особено
Коментари Харесай

86% от японците подкрепят смъртната присъда като най-тежко наказание

Япония постоянно се е хвалила като страна с една изключително напреднала цивилизация и вековни обичаи, които са съумели да запазят и да оказват помощ за по-нататъшната агресия. Една забавна статистика обаче демонстрира, че японците са красноречиви по отношение на правораздаването. Можем да видим, че редица страни замениха смъртната присъда с доживотна и даже преглеждат с по-леки ограничения възможностите за вероятно опрощение във времето след реабилитиране на провинените.

В света останаха няколко страни, в това число и американски щати, които към момента поддържат концепцията за висшото наказване и заплащането с живот. Интересна статистика демонстрира, че повече от 86% от популацията са последователи на смъртната присъда в страната и премахването на това наказване няма да се случи. Що се отнася до осъществяването на присъдата, можем да бъдем сигурни, че Япония не е от най-милостивите страни. Вместо използването на смъртоносна инжекция или възможната екзекуция с електрически стол, въпреки и той също да е морално стар, в страната на изгряващото слънце ще открием една забавна процедура.

Осъденият влиза в особено оборудвана стая, която има пропадащ под. Осъденият на гибел влиза в помещението, слага се примка на врата, а зад една от стаите може има трима офицери, които би трябвало по едно и също време да натиснат по един бутон. Никой не знае кой тъкмо бутон отключва пода и дефинитивно приключва виталния път на наказания на гибел. Тази процедура се ползва от времето на разстрелите, отрядът не знае дали получава смъртоносни патрони или хаустни, с цел да може нито един стрелец да не разбере дали е килърът или не. Японците могат да се похвалят с особена придирчивост в този развой. Смъртната присъда се оповестява единствено час преди осъществяването.

 Japanese death row

Правото за последно ядене също се резервира. Затворникът минава през стая, в която има скулптура на Буда, където може да се помоли, по-късно е подложен в особено обособената стая, която доста припомня на всяка друга за конферентни срещи, само че с тази разлика, че липсват мебелите. След активирането на бутоните, тялото пропада един етаж по-надолу. Интересен факт е, че повече от 104 страни към този момент са се отказали от този тип санкции, само че към момента има 58 страни, които не престават да държат на смъртната присъда, а що се отнася до Япония, те няма да се откажат още доста години, макар обстоятелството, че престъпността продължава да спада.

Нещо повече, последното изследване е направено през 1999 година и тогава 80% от жителите са подкрепили окончателното решение. Някои специалисти не престават да считат, че малко на брой знаят каква тъкмо е системата за екзекуция и сигурно биха трансформирали решението си, когато схванат, че в това отношение една от най-техничните народи употребява бесилото на фона на доста други хуманни техники. За първи път от доста години се разгласяват и фотоси на въпросната стая за изтезания с вярата, че това ще се промени, въпреки и на този стадий обръщането на мнението да се движи непосредствено в зоната на фантастиката.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР