Япония ще възобнови търговския улов на китове от юли във

...
Япония ще възобнови търговския улов на китове от юли във
Коментари Харесай

Япония възобновява търговския улов на китове

Япония ще възобнови комерсиалния улов на китове от юли във водите си и изключителната си икономическа зона, като в това време поставя завършек на улова в Антарктика, само че се отдръпва си от Международната комисия по китолов (IWC), оповестява " Ройтерс ".

Австралия и Нова Зеландия приветстват решението на Япония да се откаже от улова на китове в Антарктика, само че показват отчаяние, че ще взе участие въпреки всичко в убийството на океанските бозайници.

Решението, съгласно някои специалисти, разрешава на Япония да спести пари, които изразходва, с цел да поддържа китолова в Антарктика, като в това време се заема твърда позиция, което е въпрос на национална чест за някои консерватори.

Съществуват обаче подозрения дали китолова може да бъде стопански жизнерадостен, изключително откакто по-малко хора от всеки път ядат месо от китове. " От юли 2019 година, откакто изтеглянето влезе в действие на 30 юни, Япония ще организира търговски китолов в териториалното море на Япония и изключителната икономическа зона, и ще прекрати улова на китове в Антарктическия океан/Южното полукълбо ", разяснява основният секретар на кабинета Йошихиде Суга.

" Китоловът ще се прави в сходство с интернационалното право и в границите на рестриктивните мерки за улов, изчислени в сходство с метода, признат от IWC, с цел да се избегне негативното влияние върху ресурсите на китоподобните ", добавя Суга.

Япония, която твърди, че множеството типове китове не са застрашени и че яденето на кит е част от културата им, дълго време не успяваше да се пребори с IWC, с цел да разреши комерсиалния китолов.

Някои от авторитетни изборни региони включват китоловни общности, а изборният регион на премиера Шиндзо Абе е дом на китоловното пристанище Шимоносеки.

Решението за отдръпване от IWC е след последното отменяне на питане на Япония за обновяване на комерсиалния китолов на среща през септември, която съгласно Суга сподели, че е невероятно да се преодолее пропастта сред бранителите на улова на китове и съперниците му.

Възобновяването на комерсиалния китолов е извънредно решение за Япония, която акцентира мултилатерализма в своята дипломация и провокира бърза рецензия от екологични групи и други, които имат вяра, че всички китове би трябвало да бъдат предпазени.

" Декларацията през днешния ден е в прорез с интернационалната общественост, да не приказваме за отбраната, нужна за запазването на бъдещето на нашите океани и тези величествени създания. Японското държавно управление би трябвало да се върне към IWC и да даде приоритет на нови ограничения за запазване на морето ", разяснява интернационалната група за запазване на околната среда Грийнпийс.

Йоши Накатани, чиновник в отдела за лов на риба на външното министерство разяснява, че Япония ще участва на съвещанията на IWC. " Не обръщаме тил на IWC и не се отхвърляме от интернационалното съдействие. Няма смяна в уважението на нашата страна към върховенството на закона и мултилатерализма ", изясни тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР