Япония се подготвя за изпращане на ракети за противовъздушна отбрана

...
Япония се подготвя за изпращане на ракети за противовъздушна отбрана
Коментари Харесай

Япония облекчава правилата за оръжеен износ и дава ракети на САЩ

Япония се приготвя за изпращане на ракети за противовъздушна защита " Пейтриът " на Съединените щати, откакто преразгледа своите насоки за експорт на оръжия, оповестява " Ройтерс ".

Това бе първата огромна проверка на пацифистката страна на такива ограничавания за експорт от девет години насам.

Новината идва в миг, когато Япония, която от дълго време е възприела позиция да не позволява износа на смъртоносни оръжия , се пробва да ускори отбранителната си промишленост на фона на все по-напрегнатата среда за сигурност в Индо-Тихоокеанския район.

Въпреки че новият експортен надзор на Япония към момента не ѝ разрешава да доставя оръжия на страни, които са във война , смяната може индиректно да облагодетелства Украйна във войната ѝ с Русия, защото дава на Съединените щати спомагателен потенциал да дават военна помощ на Киев.
 Япония удвоява разноските за защита до 2027 година
Япония удвоява разноските за защита до 2027 година

Правителството възнамерява да ги усили до 2% от Брутният вътрешен продукт, според стандарта на НАТО

Официален представител на японското държавно управление, поискал анонимност, посочи, че ракетите ще бъдат употребявани за попълване на арсенала на американската войска за сигурността и сигурността в Индо-Тихоокеанския район.

Системата " Пейтриът " е една от многото комплицирани единици за противовъздушна защита, които Западът изпрати в помощ на Украйна след нахлуването на съветските сили.

Съгласно предходните правила Япония можеше да изнася единствено оръжейни съставни елементи и нямаше право да доставя подготвени оръжия.

Ревизираните насоки обаче разрешават на Токио да изнася приключени оръжейни артикули в страни, където са основани притежателите на патенти. Всеки реекспорт към трети страни ще изисква позволение от Токио.
 Япония ще финансира военни планове на другарски страни
Япония ще финансира военни планове на другарски страни

Помощта няма да се употребява за закупуване на смъртоносни оръжия

Япония създава ракети " Пейтриът " по лиценз на американските компании " Рейтиън " и " Локхийд Мартин ".

Освен това Токио обмисля да изнася и 155-милиметрови артилерийски снаряди , създадени по лиценз на BAE Systems, за Англия.

Служителят на японското държавно управление уточни, че износът се преглежда, откакто страната, в която е основан притежателят на лиценза, насочи публично искане. Той разясни, че до момента Съединените щати са единствената страна, отправила такова искане.

От няколко месеца ръководещата партия в Япония обмисля разнообразни промени в контрола върху износа, защото досегашните правила биха попречили опцията за експорт на които страната създава взаимно с Англия и Италия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР