Япония се готви да започне изхвърлянето в океана на вода

...
Япония се готви да започне изхвърлянето в океана на вода
Коментари Харесай

Япония се готви за изпускането на вода от АЕЦ Фукушима в Тихия океан

Япония се готви да стартира изхвърлянето в океана на вода от атомната електроцентрала Фукушима. АЕЦ-ът претърпя тежка повреда по време на земетресение и цунами през 2011 година Над 1 млн. тона вода, с която се охлажда горивото на трите аварирали реактора ще бъдат изпуснати във водата.

Докато Токио и интернационалната организация за атомна сила твърдят, че в тази процедура няма нищо притеснително, съществуват и противоположните отзиви. Водата не може да бъде напълно пречистена от радиоактивните субстанции. Тя съдържа тритий - радиоактивен изотоп на водорода, който не може да бъде извлечен от нея. Въпреки това специалисти настояват, че в дребни количества тритият е безвреден.
Правили сме научни опити да отглеждаме риби, с цел да се убедят хората, че водата която ще бъде изпусната е безвредна. Няма да има никакви нездравословни въздействия върху околната среда.
Томохико Маюзуми, представител на ТЕПКО

Причината за изпускането е, че потенциалът на резервоарите, в които съхраняват водата, към този момент се изчерпва.
Процесът не завършва един път щом стартираме да изпускаме водата. От самото начало ще подаваме данни по прецизен метод, с цел да уверим всеки, че водата е безвредна, а и с цел да предотвратим нови нездравословни последствия.
Юничи Мацумото, екип „ извеждане от употреба “

Опасения за сигурността нямат единствено локалните риболовци, които се опасяват за поминъка си, само че и специалисти по радиация в Токио.

„ Като анализатор, това което най-вече ме тормози е, че няма да можем да вършим двойно независимо съпоставяне на равнищата на тритий във водата. Ефектът от разтварянето в океана е толкоз мощен, че даже в случай че инцидентно бъде изпусната вода с високо равнище на централизация, няма да можем да я проследим “, съобщи Катцуми Шозугава, специалист в университета в Токио.

Очаква се процесът да продължи десетилетия. Китайското външно министерство окачестви проекта като " извънредно безконтролен ". Правителството на Южна Корея разгласи, че ще предприеме ограничения за отбрана на популацията си и ще уведоми Международната организация по атомна сила за своите терзания от дейностите на Япония.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР