Япония поиска днес официално извинение от Русия след ареста и

...
Япония поиска днес официално извинение от Русия след ареста и
Коментари Харесай

Токио поиска извинение от Москва след ареста на дипломат


Япония изиска през днешния ден публично опрощение от Русия след ареста и малтретирането, на които съгласно Токио е бил подложен японският общоприет консул във Владивосток, упрекнат в шпионаж, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Руските служби за сигурност оповестиха през вчерашния ден, че са задържали Тацунори Мотоки " на мястото на престъплението ", до момента в който е получавал, против отплата, " поверителна информация за съдействие " сред Москва и неуточнена азиатска страна.

Японският посланик беше разгласен за личност нон грата и му беше подредено да напусне Русия до 48 часа.

Говорителят на японското държавно управление Хирокадзу Мацуно отхвърли изрично обвиняванията в шпионаж и съобщи, че съветският дипломат в Токио е бил извикан в Министерството на външните работи поради отношението към дипломата, което съгласно него е нарушило Виенската спогодба за консулските връзки.

" Очите на длъжностното лице са били завързани, а двете ръце и главата му са били притиснати към земята, тъй че да не може да се движи, до момента в който е бил в ареста, след което е бил разпитан по властнически метод ", съобщи Мацуно, като изрази безапелационния митинг на против " тези невероятни дейности ".

Японският посланик към този момент е освободен и ще напусне Русия до на следващия ден, добави Мацуно. Според съветските служби за сигурност Мотоки е желал да провежда срещи с информатори и по-късно да им заплати, с цел да получи информация за " съдействие " сред Москва и " една от страните от Азиатско-тихоокеанския район ". Японският посланик също се опитал да събере поверителна информация за " въздействието на западните наказания върху икономическата обстановка " в съветския район Владивосток, ситуиран наоколо до Япония.

Като ответна мярка за икономическите наказания, наложени на Москва поради офанзивата ѝ в Украйна, при започване на май Русия забрани достъпа до своя територия на повече от шестдесет японски представители, в това число министър-председателя Фумио Кишида.

Руско-японските връзки се утежниха от април, когато Япония съобщи, за първи път от 2003 година, че Курилските острови, в северната част на архипелага, са " нелегално окупирани " от Русия. Съществуващият териториален спор пречи на подписването на кротичък контракт сред двете страни от края на Втората международна война насам.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР