Япония отбелязва днес осмата годишнина от земетресението и цунамито, довели

...
Япония отбелязва днес осмата годишнина от земетресението и цунамито, довели
Коментари Харесай

Япония отбелязва осмата годишнина от ядрената авария във Фукушима

Япония отбелязва през днешния ден осмата годишнина от земетресението и цунамито , довели до нуклеарната злополука във Фукушима, най-тежката след повредата в Чернобил през 1986 година , съобщи ДПА.

В Токио и североизточната част на страната ще бъдат извършени паметни служби за 18 500 души, починали в резултат на цунамито, провокирано от земетресението с магнитуд 9 на 11 март 2011 година Премиерът Шиндзо Абе ще участва на гала в столицата дружно с принц Акишино, принцеса Кико и опечалени членове на фамилии на жертви и оживели от бедствието.

При злополуката се стопиха три от шестте реактора на атомната електроцентрала " Фукушима дайичи " , при което в околната среда бяха изхвърлени радиоактивни субстанции. Стотици хиляди напуснаха домовете си заради боязън от радиацията и допустима нуклеарна детонация.

Две години по-късно държавното управление анулира заповедите за евакуация на доста градове към централата, намираща се на 230 км североизточно от Токио, тъй като работата по обеззаразяването беше завършена. Според критиците обаче тя е била неефективна. Десетки хиляди поданици, изключително майки, деца и младежи, към момента не са се върнали в родните си места заради дребната опция да си намерят работа и опасенията от радиационно замърсяване.

Япония има 39 нуклеарни реактори, 9 от които работят и сега макар публичните страхове, свързани с нуклеарната енергетика.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР