Япония изстреля космически кораб за изследване на Луната в четвъртък,

...
Япония изстреля космически кораб за изследване на Луната в четвъртък,
Коментари Харесай

И Япония изстреля космически кораб за изследване на Луната

Япония изстреля галактически транспортен съд за проучване на Луната в четвъртък, надявайки се да стане петата страна в света, която ще кацне на спътника на Земята при започване на идната година, съобщи Ройтерс.

Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA) заяви, че ракетата е изхвърчала от галактическия център Танегашима в Южна Япония, както е планувано, и сполучливо е пуснала Smart Lander за проучване на Луната (SLIM).

Това трябваше да се случи още предишния месец, само че поради неподходящото време изстрелването на ракетата беше отсрочено три пъти в границите на седмица.

Япония има за цел да приземи SLIM в границите на 100 метра от целевата си точка на лунната повърхнина. Очаква се задачата, на стойност 100 милиона $, да стартира кацането до февруари след дълга траектория на метод с пестелив разход на гориво.

„ Голямата цел на SLIM е да потвърди кацането с висока акуратност... да реализира „ кацане, където желаеме “ на лунната повърхнина, вместо „ кацане, където можем “, сподели президентът на JAXA Хироши Ямакава на конференция.

Часове след старта JAXA заяви, че е прихванала сигнали от SLIM, показващи, че работи обикновено.

Изстрелването идва две седмици, откакто Индия стана четвъртата страна, която сполучливо приземи галактически транспортен съд на Луната с задачата си Chandrayaan-3 до неразучения южен лунен полюс. Приблизително по същото време съветският спускаем уред Луна-25 се разруши при доближаване до Луната.

Япония има два несполучливи опита за кацане на Луната през последната година.

JAXA загуби контакт със спускаемия модул OMOTENASHI и в профил опит за кацане през ноември, а спускаемият уред Hakuto-R Mission 1, изработен от японския стартъп ispace (9348.T), се разруши през април, до момента в който се опитваше да се спусне до лунната повърхнина.

SLIM е надъхан да допре близката страна на луната покрай Mare Nectaris, лунно море, което, гледано от Земята, наподобява като мрачно леке. Основната му цел е да тества усъвършенствана оптична технология и технология за обработка на изображения.

След кацане корабът има за цел да проучва състава на оливинови скали наоколо до обектите в търсене на улики за произхода на Луната.

Ракетата H-IIA също носи спътника за рентгенови изображения и спектроскопия (XRISM), взаимен план на JAXA, НАСА и Европейската галактическа организация. Сателитът има за цел да следи плазмени ветрове, протичащи през Вселената, които учените виждат като ключ към разбирането на еволюцията на звездите и галактиките.

Наземните станции в Хавай и Япония получиха сигнали от XRISM скоро след изстрелването, потвърждаващи, че слънчевите панели на спътника са разгърнати сполучливо, сподели JAXA.

Японският министър председател Фумио Кишида написа в обществените медии, че създаването на водещи ракети е от значително значение за самостоятелните галактически действия на Япония.

„ Ще натрупаме инерция към сполучливото наново изстрелване на ракетата H3 “, разгласява Кишида в обществената медия X, известна преди като Twitter.

JAXA възнамерява взаимна задача за лунно полярно проучване (LUPEX) с Индийската организация за галактически проучвания след 2025 година, в която японската ракета H3 ще отнесе идващия лунен модул на Индия в космоса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР