Януарските сметки за газ са почти два пъти по-големи от

...
Януарските сметки за газ са почти два пъти по-големи от
Коментари Харесай

Хиляди домакинства ще останат без компенсации за сметките за газ

Януарските сметки за газ са съвсем два пъти по-големи от тези преди година. Въпреки обезщетенията от страната потребителите ще би трябвало да платят доста повече от предишния януари. По-високи са и сметките на семействата, които се отопляват на ток и парно, демонстрират докладите на енергийните дружества.

До дни семействата би трябвало да получат фактурите си за първия месец на годината. Колко повече ще платят и за какво хиляди консуматори на газ ще останат без обещаните компенсации от страната? Изчисленията направи Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна”.

В идващите дни клиентите на енергийните дружества би трябвало да получат януарските си сметки за отопление. Най-драстичен се чака да е скокът при семействата на газ поради шоковия растеж на синьото гориво от началото на годината. Заедно с фактурите си от този месец обаче те ще получат и обезщетения от страната – за декември и за януари. И с тях обаче сметката е фрапантно по-висока от януари преди година. Въпреки мораториума и замразяването на цените - по-високи сметки по отношение на декемврийските чакат и потребителите на парно и ток.

Пламена Бобева чака януарската сметката за отопление. Заедно с фактурата, чака и компенсацията от страната поради повишаващите се сметки през последните месеци. „ Търсих в сметката, само че не открих нищо – нищо няма със знак „ минус”, споделя тя.

Корекциите надолу – и за декември, и за януари би трябвало да бъдат отразени в последната фактура, изясняват от газоразпределителните сдружения.

„ Те са отразени в януарската фактура – посредством приспадане на дължимата сума на клиента в два обособени реда. Те са директно обвързани със самото ползване на клиента и понижават крайната сума на потребителя, която дължи за газ за януари. Това смекчава до известна степен удара върху потребителите”, разяснява Владислав Корчев от компания медиатор за газ.

„ Те са две обезщетения – за декември е 26.67 лева за мегаватчас, а другата е 43.31 лева за мегаватчас. По този метод се прави едно много солидно понижение на сметката за януари, където знаете, че цената на газа беше най-високата за момента”, добави шефът на компания медиатор за газ Александър Кожухаров.

Тези корекции във фактурата на Пламена за януари обаче липсват. С изненада схваща, че е небитов консуматор, защото кооперацията, в която живее, е с централна газова апаратура, а не с самостоятелни котлета. И по тази причина няма да може да се възползва от помощта на страната.

„ Имаме сходна група от клиенти - защото там не са ни клиенти самите семейства, нито етажната благосъстоятелност - те си имат определена компания, която ги съставлява - професионален домоуправител или топлинен счетоводител. Реално, клиенти не са крайните семейства, а въпросната компания, която не закупува и не използва природния газ за лични битови потребности, което я прави корпоративен клиент”, обясни Корчев.

Над 140 000 са семействата на газ у нас, които би трябвало да получат обезщетения поради повишаването на синьото гориво. За разлика от Пламена, Ивелина Георгиева открива корекцията в сметката в последната си фактура.

„ Реално сметката е стряскаща. Благодарение на компенсацията обаче нещата наподобяват малко по-добри. Това, което е фактурирано, е в размер на 304 лева - след приспадната отплата би трябвало да платя 197 лева.”, изяснява тя.

Равносметката - макар мораториума и обезщетенията, сметките за газ, ток и парно вървят фрапантно нагоре за последната година. Най-евтино остава отоплението на ток с климатик, а най-скъпо – с духалки и маслени радиатори.

„ Мораториумът ще се отрази удобно при тези, които се отопляват с климатични сплитове, тъй като тяхната сила остава на равнището от 1 юли 2021 година и икономията от най-малко три пъти, която дава климатикът, ще се отрази. Сега е значимо след края на мораториума да се употребяват ловко опциите на модела, по който се дефинира цената за битовите консуматори, тъй че да не се увеличи тяхната цена и да може да остане същата като крайната”, разяснява енергийният специалист Еленко Божков.

Замразяването на цените при тока и парното може да докара до утежняване на качеството на услугата - като по-чести повреди и по-малко вложения в мрежата, предизвестяват още специалистите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР