Януари е повече празничен, отколкото работен. Предстоят празниците Бабинден, Йордановден,

...
Януари е повече празничен, отколкото работен. Предстоят празниците Бабинден, Йордановден,
Коментари Харесай

На гости в с. Царевец: Какви са били някога обичаите през януари и какви са сега?

Януари е повече празничен, в сравнение с работен. Предстоят празниците Бабинден, Йордановден , Ивандовден и доста други. А в мездренското село Царевец към този момент репетират за Деня на бабите.

Заради развеселените хотнишки баби мъжете в селото се изпокриха

А ето и обичаите: 

„ Задължително обличаме националните носии , единствено дами сме, отиваме на чешмата да налеем с менчето вода, идваме при теб, бабо, да ти полеем да си измиеш ръцете в символ на почитание “, споделя кметът на с. Царевец Маргарита Петкова.

Времената, в които дамите са раждали вкъщи, са отминали. Затова е разрешено бабата акушерка в този момент да е пощенска служителка.

Те са свързани с водата, а водата в нашата просвета е врата към отвъдния свят

„ Как се плъзга сапунът по ръцете ми, по този начин да се плъзгат, да се раждат бебетата, да са живи и здрави “, пожелава Илинка Кръстева.

И през днешния ден

„ Празниците, които са свързани с водата – Йордановден, Ивановден и Бабинден, тази вода измива мръсното и отваря чистия интервал на годината “, споделя етнологът доктор Анелия Овчарска-Милушева.

В разнообразни елементи на света има разнообразни обичаи, с които се изпраща остарялата година и трепетно се чака идването на по-добри персонални времена

Днес сме дружно на празници, а в предишното е било по този начин и в делници, спомня си родената през 1932 година Веселка Янкова. „ Половината рода се събира, когато се вършее. Половината дами събират сламата, другите плявата, а ние децата тичаме и се радваме “, споделя тя.

Снимка: bTV


В Царевец честват и по остарелия, и по новия жанр. Отбелязват Бабинден на 21 януари, само че пък празнуват Ивановците два пъти – на 7 и на 20 януари.

Вижте повече за традициите през януари тук:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР