Яна БояноваНапоследък у нас се наблюдават маниакални гърчове на безродността.

...
Яна БояноваНапоследък у нас се наблюдават маниакални гърчове на безродността.
Коментари Харесай

Живеем в огромен Луна парк

Яна Боянова
Напоследък у нас се следят маниакални гърчове на безродността. С началото на военните дейности в Украйна внезапно се оказа, че повече българи държат в чекмеджетата си украинския байрак, в сравнение с българския. Вкупом мнозина изпаднаха в примитивна, наречена от някои историци напряко пещерна русофобия. Започна дива конкуренция в ортодоксален евроатлантизъм и непрекъснато наддаване с коя от коя по-безумни хрумвания. За бойкотиране на националния празник, за прекъсване на съветските медии, за лишаване на " Доктор хонорис идея " на съветския президент (това последното евентуално доста го е засегнало).
Въобще в България изумителен брой хора се държат по този начин, като че ли пъпът им е бил хвърлен някъде по " Пенсилвания авеню ". Не че не сме усещали през последните години този полъх, и то все по-настоятелно, само че в този момент той доби мащабите на вихър, който желае да опустоши всяка диря от съветското наличие в българските разум и памет.
С неконтролируем бяс и с някакво напряко спиритическо замайване се сипят ругатни и хули към Русия в опит да се отреже, в случай че може изначално, всякаква връзка с тази цивилизация - духовна, писмовна, историческа, да се занули нейното място в международната и балканската история, да се унижат нейните герои.> В този церемониал на омразата и антирусизма  > вземат участие от академични професори, през Неправителствени организации гурута, до най-обикновени пристрастени Facebook хайдуци. Всички те се пробват да ни натрапят " прозренията си " за злата Русия и нейния подлудял водач, от които нищо положително не сме видели, а единствено дезинформация и агитация, и да ни хвърлят в задушаващата прегръдка на нейния противовес и наш насъщ настойник - всемогъщия Запад.
Развихрилата се клавиатурна русофобия е нещо като белег за цивилизованост, за принадлежност към клуба на " виновните ". Същите тези, които отговорно се имунизираха и обявяваха останалите за диваци, в този момент са се подредили в шпалира на верноподаничеството към евроатлантическия фетиш.  
Тази русофобия е нелепа, идиотска, псевдоинтелектуална и по съществото си (макар практикуващите я надали осъзнават това) българофобска. Защото зачертава и протяга ръка на събития и маркери, които са неизличими, разчленява общия ни код - православен и езиков, който, колкото и да не им се желае на деятелите на евроатлантическия комсомол, участва надълбоко в нас. Атакувайки го, те нападат нашата лична еднаквост.
Ние идваме от изток и няма по какъв начин да бъдем част от запада, колкото и да се напъваме, пълзим, подлагаме и самобичуваме, колкото и да продаваме предишното си, сегашното си и бъднините си. > Не можеш да избягаш от историята си,  > като наметнеш европелерината и, за по-сигурно, наденеш и глобалисткия скафандър. Тази ценностна преориентация бе реализирана постепенно, тайно и бавно. Години наред по познатата скица на мекото въздействие през фондации, стратегии и всевъзможни " цивилен " структури, фондове и формати бяха инфилтрирани " евроатлантическите полезности ". На хранилка бяха поставени десетки, стотици деятели, общественици, публицисти, академични преподаватели, всевъзможни деятели, чийто глас се чува в общественото пространство. И защото сходни настройки се прекатурват постепенно, се работеше настоятелно и търпеливо, капка по капка.
Омазването на монументи е модерно безчовечие от най-висша степен. Омазването на Facebook стените със словоблудства, " повалящи " Русия в прахоляка, е освен нелицеприятно, то е просто дебилно.
Чудели се някои представители на родния евроатлантически хубав " хайлайф " за какво Владимир Путин бил направил " екскурзия " в историята в съвсем едночасовото си послание дни преди съветските сили да влязат в Украйна. А аз не се удивлявам, че се чудят.
Защото неналичието на чувство за историчност, превръщането на историята в нещо нищожно е част от матрицата на > новия международен вандализъм,  > налаган от Съединени американски щати и техните помощници - европейските плужеци в Брюксел и първите им братовчеди в Лондон. Идеята е всичко да стане аморфно, подвластно само на новите стандарти, да се спускат някакви планетарни и общовалидни истини, които да се ползват като щампа, без оглед на националните особености. В апогея на глобалистката вакханалия това кои сте и от кое място идвате няма никакво значение.
Незачитането на историческа просвета е част от философията на силовите центрове, в които се кроят разгроми на цели райони и страни, в които се разчертават спорове и се диплят тактики за отваряне на нови и нови разломи. За тези силоваци и дилъри на народна власт историческите рани се затварят с пари, а там, където не може, с малко повече оръжие.
Защо му било на Путин да изяснява и да се връща век обратно? Та нали днешният свят работи на различен принцип - няма нищо друго, с изключение на през днешния ден и нищо по-дълготрайно от fast food. Динамиката на събитията, забързването на живеенето, денонощното клокочене на осведомителните въртопи ни впримчва само в през днешния ден, съкратява хоризонта ни за на следващия ден и прави загатна за през вчерашния ден съвсем заблуда. А в случай че инцидентно сработват някакви рефлекси за минало, послушните медии и обществото на факт чекърите ще създадат всичко допустимо да ви убедят, че сте се объркали.
А и какво значение има какво им е обяснил Путин в действителност? Те не могат да го схванат. Те не могат да схванат това възприятие за историчност, за съдбовност, за историческа правдивост, колкото и условно да звучи. > Затова не схващат и Китай  > - тази " империя на вечността ". Няма по какъв начин да чакаме от ръководителите на нация, съединена от непознати идентичности, с краткотрайна лична история, да схванат тези, чиято история е по-дълбока и от дълбоката страна. Затова пък можем да чакаме от тях цялостно разрастване на техните комплекси на международната сцена.
Така погледнат, поамериканченият свят е трансфорат в голям лунапарк, в който историята в действителност наподобява скучна, паметниците - ненужни, а битието ни - тъжно обедняло откъм знаци, които ни отличават като нация, жанр и народ. Дневният ред е стеснен за сходни лигавщини.
И всичките заложени стратегии за образуване на ново групово схващане, на " съвременно " мислене и отказване на предишното съумяха в някогашните социалистически страни. Днес берем горчивите плодове на това дългогодишно подкопаване на българското, всичко е европейско и евроатлантическо. Всичко е fast food, истина за бърза консумация.
Бедните смятащи се за уверени евроатлантици! В устрема си да се разграничат и оттласнат от индоктринацията на комунизма се трансформират в новите почитатели на само правилния звук на вожда и партията човечета, в новата вярно насочена маса, развяваща знамената на своя принципен военен дух.  
Затова и безродниците ще се множат, ще припознават непознати клишета като свои, ще демонизират близък, който не се причислява към този подправен хор. Докато няма сериозен вал на опозиция против евроатлантическия кич, махалото ще продължи своя ход в посока обезличаване и обезбългаряване. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР