Ян Рачински, руснакът, който спечели Нобеловата награда за мир за

...
Ян Рачински, руснакът, който спечели Нобеловата награда за мир за
Коментари Харесай

Руският нобелов лауреат: В Русия не е гарантирана личната безопасност на никого

Ян Рачински, руснакът, който завоюва Нобеловата премия за мир за тази година, паралелно до деятели от Украйна и Беларус, заяви, че от Кремъл са го предизвестили да не приема оценката, защото другите двама лауреати са " несъответствуващи ".

Рачински оглавява една от най-старите групи за отбрана на гражданските права в страната, Memorial, която бе закрита от държавното управление на Русия през предходната година.

Организацията му е била инструктирана да откаже премията, само че " естествено не обърнахме внимание на този съвет, " уточни той пред BBC.

Заплахите, които получава, носят спомагателен тласък да се яви на церемонията в Осло:

" В днешна Русия не е обезпечена персоналната сигурност на никого. Да, мнозина бяха убити. Но знаем до какво води безнаказаността на страната. Трябва някак да се измъкнем от тази яма, " продължи лауреатът.

" Това е може би главното нещо, което разграничава Русия от цивилизованите страни. В тях хората могат умерено да приказват за възгледите си, без да са изложени пред риск от арест, в случай че позицията им се отличава от тази на президента. "

А постоянно сходен вид закани не са напразни. Memorial към този момент си е патил от принуда от страна на локалните ръководещи. Първият началник на групата, Арсени Рогински, е изпратен в руски трудов лагер за " антикомунстически " взор над историята.

Рачински назова решението на нобеловия комитет да връчи премията на представители на три разнообразни страни " удивително ": " Това е доказателство, че гражданското общество не е разграничено от национални граници, че то е обединен орган, който работи за решаването на общи проблеми. "

И все пак фактът, че една от тези показани страни е точно Русия не бе признат напълно положително. Олександра Матвичук, ръководителката на украинския Център за цивилен свободи, отхвърли да даде изявление дружно с Рачински:

" Сигурна съм, че предаваме едни и същи послания, " добави въпреки всичко тя пред BBC, като дефинира Memorial като " сътрудник " на тяхната организация.

Третият притежател на премията, Алес Бяляцки, бе задържан без дело в страната си през юли и нямаше опция да участва на връчването на наградата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР