Ян Олшевски беше човек с кристална честност и убеденост в

...
Ян Олшевски беше човек с кристална честност и убеденост в
Коментари Харесай

Скръбна Вест От Последните Минути. От Семейството Съобщиха, Че Почина Бившият Премиер

" Ян Олшевски беше човек с кристална почтеност и увереност в позициите си, като в същото време беше извънредно самоуверен. Той е проявявал неведнъж своята непреклонност ", съобщи министър председателят Матеуш Моравецки. " Днес републиката понесе невъобразима загуба ", добави той.

" Тъжна вест пристигна от Варшава ", написа в " Туитър " ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, някогашен министър председател на Полша. Той напомни, че Олшевски беше " самоуверен бранител в политически процеси, участник в " Солидарност " и добър човек ".

Роденият през 1939 година във Варшава Ян Олшевски взе участие като младеж във Варшавското въстание през 1944 година против нацистката окупация. По време на комунистическия режим в Полша е юрист, който пази дисиденти на политически процеси. През 80-те години е водеща фигура в придвижването " Солидарност ", като спомага за основаването на неговия правилник. Участва в договарянията към Кръглата маса през 1989 година, издействали кротичък преход към народна власт. Той е министър-председател на Полша в продължение на шест месеца в годините 1991-92.

Представител на полското държавно управление заяви през днешния ден, че Ян Олшевски ще бъде изпратен с публично държавно заравяне, само че не посочи дата, съобщи АП
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР