Ямбол. В квартал Каргон“ в Ямбол бяха представени два обичая,

...
Ямбол. В квартал Каргон“ в Ямбол бяха представени два обичая,
Коментари Харесай

В квартал „Каргон“ в Ямбол бяха представени два обичая, които по традиция присъстват в програмата на маскарадния фестивал „Кукерландия“

Ямбол. В квартал „ Каргон “ в Ямбол бяха показани два обичая, които по традиция участват в програмата на маскарадния фестивал „ Кукерландия “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол .

Самодейци от Народно читалище „ Пробуда -1909 “ показаха християнския фамилен бит за искане амнистия на Сирни Заговезни под надпис „ Да извиним, с цел да бъдем здрави! “ в Етнографската къща в квартал „ Каргон “. Всички детайли на празника бяха показани – настояването на амнистия на празничната софра, пожеланията, хамкането децата от фамилията с халва.

Събитието беше излъчено в директно предаване на формалната страница на Община Ямбол във Facebook.
Представянето на един доста по-древен бит от времето на траките - традицията за мятане на дървени стрели и прескачане на огъня за здраве, се състоя до Етнографската къща. Обичаят беше наименуван в програмата „ Пречистени от огъня “.

Нашите предшественици са хвърляли дървените стрели, изработвани само от дървото мекиш, с разнообразни пожелания и наричания. Всяка стрела е била наричана на някого и за нещо. Колкото по надалеч излети стрелата, толкоз по-голяма е вероятността желанието да се сбъдне. В някои краища на България тези стрели се назовават „ бутурници “.
”Прескачането на огъня не се прави единствено за здраве, само че и с цел да бъде човек рафиниран духовно, а и да покаже смелостта си. И през днешния ден традициите са живи, съхраняват се и се предават на поколенията в Ямбол.

Благодаря на ямболската кукерска група при Народно читалище „ Умение – 2003 “ и на самодейците от Народно Читалище „ Пробуда-1909 “, за реализацията на този празник “, разяснява заместник-кметът на Ямбол Михаил Керемидчиев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР