Ямбол. Стотици жители и гости на Ямбол посетиха безплатно Културно-информационния

...
Ямбол. Стотици жители и гости на Ямбол посетиха безплатно Културно-информационния
Коментари Харесай

Европейската нощ на музеите в Ямбол премина при засилен интерес

Ямбол. Стотици поданици и посетители на Ямбол посетиха гратис Културно-информационния център „ Безистен “ с интерактивен музей, Регионалния исторически музей, Етнографската къща, Художествената изложба „ Жорж Папазов “ и Музея на бойната популярност в Европейската нощ на музеите в събота, макар играещите се по същото време мачове от Европейското състезание по футбол. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .

На площад „ Освобождение “ хората, изкушени от просвета, изкуство и история, гледаха на огромен екран филмите за единствения съхранен Безистен в България - ямболския, за единствения в страната непокътнат огромен тракийски древен град – Кабиле, за експозициите на Художествената изложба „ Жорж Папазов “, готови по време на пандемията – „ Мода от 70-те и 80-те години на XX век “, „ Конниците в българската възрожденска иконопис “ и други, на фона на емблематичната постройка, издигната през 1509 -1510 година.

Обнадеждаваща е наклонността, която се следи през последните години в Ямбол, че от ден на ден и все по-млади хора посещават културните институции, задават въпроси на уредници и екскурзоводите, интересуват се от историята и културата на района. Това е и задачата на самодейността, родила се в Париж през 2005 година - да разпространява благосъстоянието на културното завещание, каквито са сбирките на музеите и галериите, да притегли нова аудитория и по-специално младежите.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР