Ямбол. Rнтересен макет на британски линеен кораб от XVIII век,

...
Ямбол. Rнтересен макет на британски линеен кораб от XVIII век,
Коментари Харесай

Интересни дарени предмети са разположени в сградата на Община Ямбол и в КИЦ „Безистен“

Ямбол. Rнтересен макет на английски линеен транспортен съд от XVIII век, направен от високачествен дървен материал, е ситуиран във витрина на първия етаж в административната постройка на Община Ямбол. Корабът може да бъде прегледан от всички гости на Центъра за административно обслужване, оповестиха от Община Ямбол.
Макетът е съединен за 228 часа, само че без да се счита времето, належащо за неговото изследване. Това е видно от документа за направа, който съпътства експоната и споделя забавната ориста на кораба, който е част от международна история.
Корабът на Негово Величество „ Победа “ / на британски: HMS Victory /, пуснат във вода в Чатъм през 1765 година, е транспортен съд със 100 оръдия, с обща дължина 227,5 фута (69,34 метра), литраж от 3500 тона и екипаж, наброяващ повече от 800 души.
Забележителното при него е, че той е флагмански транспортен съд на английския флот и на борда му умира великият адмирал лорд Хорейшо Нелсън, погубен на 21 октомври 1805 година в борбата при Трафалгар.
В това славно за англичаните морско стълкновение двадесет и седем английски линейни кораба, водени от адмирал Нелсън на борда на HMS Victory, побеждават тридесет и три френски и испански линейни кораба, водени от френския адмирал Вилньов. Битката се е състояла в Атлантическия океан, край югозападния бряг на Испания, западно от нос Трафалгар. Френско-испанската флота губи двадесет и два кораба, а английската - нито един.
През 20-те години на предишния век HMS Victory е подложен на изсъхнал док и възобновен. Представен е пред аудитория в целия си искра от крал Джордж V на 17 юли 1928 година в Портсмут. Той резервира статута си на изцяло приспособен за употреба транспортен съд в Кралския флот и служи като флагман на военноморското Главно командване, само че за посетителите е скъп музей и удостоверение за предишното на Англия.
Прецизността и вниманието към детайла, с които се отличава този макет, изложен в административната постройка, го прави с немалка колекционерска стойност.
Корабът е възложен на Община Ямбол от донор. Заедно с него са дарени и още два скъпи предмета: макет на тримачтов ветроходен транспортен съд, изложен на втория етаж в постройката на Община Ямбол, дизайнерска ръчно рисувана цигулка, експонирана в Културно-информационен център „ Безистен “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР