Ямбол. Пред сградата на Народно читалище Зора-1945“ беше открита изложбата

...
Ямбол. Пред сградата на Народно читалище Зора-1945“ беше открита изложбата
Коментари Харесай

Изложба на четирима ямболски ученици от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен е представена пред Народно читалище „Зора-1945“ – Ямбол

Ямбол. Пред постройката на Народно читалище „ Зора-1945 “ беше открита изложбата „ В родния Ямбол ”. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол .

Експозицията е подредена в арт салона на читалището и показва 26 произведения на учениците Димитър Иванов, Самуил Георгиев, Ванеса Йорданова и Цветелин Иванов. Те са родени в Ямбол и сега учат в Национална художествена гимназия (НХГ) „ Димитър Добрович ” – Сливен. Изявата е обичайната, двете институции я провеждат от няколко години и в този момент тя е отдадена на Европейските дни на наследството през 2021 година. Експозицията ще остане в читалището до 14 октомври.

За екипа на НХГ „ Димитър Добрович ” – Сливен това е и едно от първите културни събития, с които ще бъде маркирана 40 – годишнината от основаването на образователното заведение.

Сливенската гимназия е едно от най-старите художествени учебни заведения в страната, в което за първи път в България се вкарват за проучване трите специалности – „ Художествена тъкан ”, „ Рекламна графика ”, „ Иконопис ”.

През 2009 година Народно читалище „ Зора-1945 ” – Ямбол основава своя Арт салон с концепцията да открива и подтиква млади гении в региона на изобразително изкуство и към този момент 12 години го дава безплатно за аранжиране на изложения.

Директорът на Национална художествена гимназия „ Димитър Добрович ” Александър Дойчинов откри експозицията с думите: „ Отвикнахме онлайн да вървим на изложения. Това е един страховит мотив да възстановим традициите. Прощъпулник са създали доста наши ученици в това пространство. Първоначалната концепция беше за независима галерия, тази година взехме решение да обединим сили и четирима наши ученици, родом от Ямбол, да показват себе си такива, каквито са в този момент “.

Дойчинов посочи, че НХГ „ Димитър Добрович “ се е родила в действителност в Котел преди 45 години, само че е споделено културно пространство сред Сливен и Ямбол, тъй като в гимназията има ямболски деца и преподаватели – доктор Маргарита Дончева и Анета Деновска, а трима ямболци са били шефове на учебното заведение: Трифон Леров, Тодор Терзиев и Ташко Попов.

Маргарита Дончева, лекар по изкуствознание и изобразителни изкуства, учител по компетентност „ Рекламна графика “ в Национална художествена гимназия „ Димитър Добрович ”, показа надарените ямболски създатели: „ Това е една първите независими изяви на четиримата наши възпитаници, тъй че за тях е същински празник. Много съм горда, че са толкоз положителни учениците ни от Ямбол. Казвам го даже с леко користолюбие, тъй като и аз съм от Ямбол и съм извънредно щастлива, че можем да покажем такова високо равнище в техните работи.
Най-голям от всички е Димитър и ще го видите показан с повече работи. Той е компетентност „ Рекламна графика “. Горда съм, че му преподавам.
Самуил, който е събитие, е с по-малко неща, само че съм сигурна, че следващата година ще ни зарине със страхотни работи. Той е компетентност „ Иконопис “.
Ванеса – прелестна, от Ямбол, би трябвало да се подчертае. Страхотна живопис, впечатлена съм. Тя е компетентност „ Текстил “.
Особената горделивост за нас и този, от който чакаме, че до 12 клас ще бъде детето-чудо – това е Цветелин. Той също е компетентност „ Рекламна графика “. “.

Учениците показаха признателност за предоставената опция за изява. Те получиха от читалището афиши от изложбата, а от читалището – платна за изобразяване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР