Ядрени специалисти ще сверят Часовника на Страшния съд днес спрямо

...
Ядрени специалисти ще сверят Часовника на Страшния съд днес спрямо
Коментари Харесай

Сверяват Часовника на Страшния съд

Ядрени експерти ще сверят Часовника на Страшния съд през днешния ден по отношение на преценката им до каква степен човечеството е покрай самоизтребление през 2023 година поради екзистенциални закани като нуклеарна война и климатични промени, заяви Ройтерс.

Часовникът на Страшния съд е алегоричен часовник, който демонстрира какъв брой близо краят на света. Полунощ бележи теоретичният миг на заличаване.

The Doomsday Clock has been a powerful symbol for communicating existential threats for over 75 years.

Tune in January 24 at 10:00AM EST to hear what leading scientists have set the Doomsday Clock to for 2023.

Learn more:
— Bulletin of the Atomic Scientists (@BulletinAtomic)
Апокалиптични закани могат да зародят от политическо напрежение, оръжия, технологии, климатични промени и даже от пандемична болест. Стрелките на часовника се доближават или отдалечават от среднощ въз основа на прочита на учените на екзистенциалните закани в избран миг.

Неправителствената организация " Бюлетин на атомните учени ", основана в Чикаго, сверява всяка година часовника по отношение на информация за пагубни опасности за планетата и човечеството и демонстрира " времето " на уеб страницата си. Бордът от учени и специалисти в региона на нуклеарните технологии и науките за климата, измежду които и тринадесет Нобелови лауреати, разискват международните събития и дефинират къде да разположат стрелките на часовника всяка година.

Часовникът е основан през 1947 година от група атомни физици, измежду които и Алберт Айнщайн, работили върху Проекта " Манхатън " за създаване на първите нуклеарни оръжия по време на Втората международна война.

The hands of the Doomsday Clock, used by top scientists to use to assess how close humanity is to self-annihilation, will be moved Tuesday.
— Forbes (@Forbes)
В момента Часовникът на Страшния съд е на 100 секунди от среднощ. Той бе сверен по този начин през 2020 година и от този момент няма смяна. Това е най-близкото състояние на стрелките до среднощ от основаването на часовника.

Тази година сверяването му ще регистрира първият случай, в който бяха съживени страховете от нуклеарна война поради съветското навлизане в Украйна.

Преди 75 години часовникът стартира да тиктака от седем минути преди среднощ. Най-далеч от часа на Страшния съд човечеството е през 1991 година - на 17 минути преди среднощ, когато завърши Студената война с подписването на Договора за редуциране на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ) сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, който доста понижи нуклеарните арсенали на двете страни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР