Ядрената технология, която ще се използва, е на Уестинхаус -

...
Ядрената технология, която ще се използва, е на Уестинхаус -
Коментари Харесай

България ще плати около 12 млрд. евро за новите блокове на АЕЦ К...

Ядрената технология, която ще се употребява, е на " Уестинхаус " - " ЕйПи " (AP) 1000. Потенциалните строители са сведени до три - " Бехтел Корпорейшън " (Bechtel Corporation), " Флуор " (Fluor) и " Хюндай " (Hyundai), посочи зам.-министър Николов. Една от трите компании ще бъде основен строител. Ще има голям брой подизпълнители. Предвижда се страната да е единственият вложител в плана. Финансирането ще бъде обезпечено посредством личен капитал и заем.

След въвеждането им в употреба, България би трябвало да стартира да мисли за избор на технология и за построяването на нови нуклеарни мощности - такива, които да заменят 5 и 6 блок на атомната централа. " Площадка " Белене " има своята роля, само че в по-дългосрочна вероятност. През 2035 година би трябвало да стартира процесът по желание на технология, с цел да може да се извърви пътят, тъй че към 2040 година да стартира да се строи, с цел да може към 2050 година към този момент да имаме нови нуклеарни мощности там и да може да бъдат сменени излизащите от употреба 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй ". Идеята е да имаме към 4 гигавата непрекъснато работещи нуклеарни мощности ", декларира зам.-министърът на енергетиката.

Посочва, че за единайсетте месеца на 2023 година целият търговски импорт на електрическа енергия в България е 7.6 млн. мегаватчаса, а в същото време целият експорт е 11 млн. мегаватчаса. " Тоест ние сме чист експортьор. В огромната си част импортираната електрическа енергия е от Румъния ", споделя Николов.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР