Ядрената надпревара и брекзит бяха основните теми на Конференция по

...
Ядрената надпревара и брекзит бяха основните теми на Конференция по
Коментари Харесай

Ядрената надпревара и брекзит – основни теми на Мюнхенската конференция по сигурността

Ядрената конкуренция и брекзит бяха главните тематики на Конференция по сигурност в Мюнхен. Това се обрисува да бъде най-значимият конгрес от основаването му в годините на Студената война. Световният дневен ред през последните месеци прави от ден на ден препратки към това време.

На форума стана ясно, че България стартира договаряния с американската компания „ Локхийд Мартин” за доставка на изтребители F-16 за Военновъздушните ни сили. Новината заяви министърът на защитата Красимир Каракачанов. Във вторник страна ни ще изпрати публично предложение до Съединени американски щати.
Снимка: Reuters
„ За доставката – те споделиха, че напълно обикновено е да чакаме доставка до 36 месеца след сключване на контракта. До края май месец не може да има подписан контракт. Това е невероятно механически. Към края на юни е механически допустимо. Във вторник ще изпратим публично нашето предложение до САЩ”, уточни Красимир Каракачанов, министър на защитата.
България стартира договаряния с „ Локхийд Мартин ” за доставка на изтребители Договор за доставка на F-16 може да бъде подписан най-рано през юни
При откриването на форума немският посланик Волфганг Ишингер се появи облечен не в костюм, а с блуза в цветовете на европейското знаме – задачата му е да даде явен знак, че Европа би трябвало да бъде главен състезател на интернационалната сцена и да приказва с обединен глас.

„ Аз персонално се тормозя, че доста от участниците идват тук, с цел да приказват не едни с други, а едни за други. Всеки спор може да бъде позволен, в случай че има нужната политическа воля във всички страни. Европа би трябвало да приказва и работи за себе си, в един глас и да посреща провокациите на сигурността”, уточни Волфганг Ишингер, ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността.

„ Чули сте това обръщение доста пъти, само че желая още веднъж да потвърдя – оставаме ангажирани с европейскията сигурност, макар че Англия напуща ЕС”, сподели Гавин Уилямсън, министър на защитата на Англия.
Борисов към Барние: България е готова за всички вероятни сюжети за брекзит Премиерът добави, че поддържаме визията на Европейска комисия, че Споразумението за брекзит не предстои на предоговаряне
България е в напреднала подготовка за всички вероятни сюжети за брекзит, само че никой не е подготвен за това, което чака Европейски Съюз при овакантяване „ без сделка”. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на двустранната си среща с основния договарящ на Европейски Съюз по въпросите на брекзит Мишел Барние, която се организира в границите на форума.

„ Никой не е подготвен. Европа не е подготвена, нито Англия. Чакат нещо да се промени в последния миг, само че едвам ли”, сподели българският министър-председател.
Снимка: EPA
Най-големите делегации в Мюнхен са тези на Съединените щати и Китай. Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс, Иванка Тръмп, както и 50 сенатори от Конгреса взеха присъединяване във форума.

През идващите дни Мюнхен ще бъде едно от най-охраняваните места в Европа. За сигурността на конференцията се грижат към 4400 служители на реда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР