Ядрената енергетика е и ще продължи да бъде значим фактор

...
Ядрената енергетика е и ще продължи да бъде значим фактор
Коментари Харесай

Живков: Ядрената енергетика ще продължи да бъде значим фактор за изпълнение на целите за декарбонизация

Ядрената енергетика е и ще продължи да бъде важен фактор при осъществяването на амбициозните цели на Европейски Съюз, свързани с процеса на декарбонизация и реализиране на нулеви въглеродни излъчвания. Това сподели министърът на енергетиката Андрей Живков пред участниците в министерската среща на Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично съдействие, която се организира във Варшава.

Живков приказва пред форума в границите на панела, отдаден на нуклеарната енергетика. В своето изявление той подчертава върху дългогодишния опит на нашата страна при безвредната и сигурна употреба на нуклеарни мощности за произвеждане на чиста и налична сила.

По думите му, нуклеарният бранш продължава да бъде поръчител за енергийната сигурност и самостоятелност, предоставяйки сила за бизнеса и семействата на конкурентни цени.

Убедени сме, че с цел да бъде сполучлив и енергийно допустим, зеленият преход не би трябвало да лимитира правото на избор на страните във връзка с употребяваните чисти енергийни технологии . Много страни преглеждат нуклеарната сила като уместно средство за обезпечаване на преход към чиста сила, акцентира Андрей Живков.

Той подчертава върху поредната позиция на нашата страна в поддръжка на нуклеарната енергетика, която може сполучливо да подкрепи процеса на изцяло декарбонизиране на националната стопанска система .

Пред участниците в полемиката министър Живков подчертава върху дейните старания на България за действителна диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ". По неговите думи, секторът има голям капацитет да осъществя скоро първите дейно работещи дребни модулни реактори за комерсиална употреба , които оферират благоприятни условия за по-бързо създаване и имат конкурентни финансови параметри. Въпреки това, остават провокациите , свързани с неналичието на гъвкава рамка за ускорено лицензиране на тези технологии, компликациите при идентифициране на подобаващи площадки, неналичието на дефинитивно решение за ръководството на радиоактивните боклуци, акцентира енергийният министър. По неговите думи, за превъзмогване на тези спънки следва да се търсят разнообразни форми на разговор сред заинтригуваните страни.

В самодейността P-TECC вземат участие Съединени американски щати и 22 европейски страни - България, Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна, в тясно съдействие с Европейски Съюз.

България поддържа Партньорството за Трансатлантическо енергийно и климатично съдействие и взе участие в работните срещи на формата от самото му основаване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР