Ядрената агенция на ООН заяви, че леко повишените нива на

...
Ядрената агенция на ООН заяви, че леко повишените нива на
Коментари Харесай

МААЕ: Източникът на радиация в северните страни все още не е ясен

Ядрената организация на Организация на обединените нации съобщи, че леко нарасналите равнища на радиоактивност, открити в Северна Европа, не съставляват риск за здравето на хората или за околната среда , само че към момента не е ясно каква е повода, оповестява АП.

Финландските, норвежките и шведските наблюдаващи за радиационна и нуклеарна сигурност обявиха предходната седмица, че са забелязали дребни количества радиоактивни изотопи в елементи на Финландия, Южна Скандинавия и Арктика .

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси разяснява, че " равнищата, докладвани на МААЕ са доста ниски и не съставляват риск за здравето на хората и околната среда ".

Базираната във Виена организация се свърза с европейските страни в събота, с цел да изиска информация . До понеделник следобяд 29-те непринудено са съобщили, че на тяхна територия не се е случило нищо, което би могло да аргументи концентрациите на изотопи във въздуха. Няколко страни отвън Европа оповестяват за сходни резултати.

Русия не е в листата на страните, които са докладвали на МААЕ до понеделник. " Очаквам повече държави-членки да ни дават подобаваща информация и данни и ние ще продължим да осведомяваме обществеността ", разяснява Гроси.

Нидерландският народен институт за публично здраве и околна среда з аяви в петък изотопите може да са от източник в Русия и " могат да значат щета на горивен детайл в атомна електроцентрала ".

Руският държавен нуклеарен оператор обаче съобщи, че двете АЕЦ в северозападна Русия не са съобщили за проблеми .
 АЯР: Няма смяна в радиационната конюнктура в България
АЯР: Няма смяна в радиационната конюнктура в България

Агенция Франс Прес осведоми за леко нараснала радиоактивност във Финландия, Швеция и Норвегия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР