Ядрен реактор от следващо поколение. Това е проектът, който Бил

...
Ядрен реактор от следващо поколение. Това е проектът, който Бил
Коментари Харесай

Бил Гейтс и Уорън Бъфет ще изграждат ядрен реактор с натриево охлаждане

Ядрен реактор от последващо потомство. Това е планът, който Бил Гейтс и Уорън Бъфет, двама от най-могъщите мъже на планетата, възнамеряват да започват в щата Уайоминг (САЩ) и с който имат намерение да " трансформират разпоредбите на играта в енергийната промишленост "  по думите на самия създател на Microsoft.

Електрическите компании TerraPower, учредена от Гейтс преди 15 години, и PacifiCorp, благосъстоятелност на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, изследват стартирането на първия си нуклеарен реактор, наименуван Natrium, ситуиран в някогашна въглищна централа, предава. 

Този план ще включва 345 мегавата (MW) бърз реактор с натриево охлаждане на базата на разтопена сол, което може да усили мощността на системата до 500 MW по време на пиковете на потреблението на сила. Според Гейтс централите с този вид реактори са по-безопасни и костват по-малко от обичайна нуклеарна сила. 

За Световната нуклеарна асоциация тези усъвършенствани нуклеарни реактори имат по-опростени структури, които са по-лесни за създаване, по-икономични, по-евтини и по-безопасни от естествените реактори.

Natrium ще разчита на инвестиция от 1 милиарда $ и ще може да създава сила за 400 000 домове. Освен това ще сътвори стотици високоплатени работни места, сподели губернаторът на Уайоминг Марк Гордън. 

Според президента и основен изпълнителен шеф на TerraPower Крис Левеск, централата ще бъде " план за милиони долари " с разноски, които ще бъдат разграничени сред държавното управление и частната промишленост. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР