Ябълка на ден – и не е нужно да ходите

...
Ябълка на ден – и не е нужно да ходите
Коментари Харесай

Цялата истина за плодовете: Колко са полезни наистина?

„ Ябълка дневно – и не е нужно да ходите на доктор “ – това е почти преводът на поговорката, с която се приканва да се ядат освен ябълки, само че и плодове като цяло, с цел да бъдеш здрав. Противниците на националната мъдрост се отхвърлят от поговорките и упорстват, че натуралните плодове носят повече щета, в сравнение с изгода. Ние оставаме посред враждуващите страни. Както постоянно, нюансите са от голяма важност.

Вярно ли е, че не можеш да живееш без плодове? Имат витамини!
Странни плодове, които си заслужава да опитате
Поговорката „ Всичко, което свети, не е злато “ работи и в противоположна посока – всичко, което е „ златно “, нев...
Прочети повече
Плодовете съдържат впечатляващо количество микроелементи, нужни за здравето и благополучието - дружно със зеленчуците, те могат да покрият потребността от съвсем всички витамини и минерали, които човек получава от храната. Освен това те са богати на антиоксиданти, които оказват помощ на клетките да заобикалят нездравословното влияние на свободните радикали, а ние стареем по-бавно и боледуваме по-рядко.

За тези достолепия плодовете са измежду наложителните храни в диетата на актуален човек, утвърдени от Световната здравна организация, само че с избрани запаси - коства си да напомним, че множеството от тях са сладки.

Фруктозата е една от най-често срещаните елементарни захари или монозахариди в природата. Освен доста плодове и зеленчуци, да вземем за пример, съдържа мед и захарна тръстика. В природата има и друга естествена захар – глюкоза, която също „ живее ” в доста храни и се употребява от тялото ни като гориво. За да се трансформира фруктозата в източник на сила за клетките, тя би трябвало да се трансформира в глюкоза - тази значима задача е предоставена на черния дроб, който откакто работи, изпраща готовия артикул в кръвния поток.

Фруктозата, защото е по-сладка от глюкозата, има по-слаб резултат върху равнищата на кръвната захар. Това я прави по-полезна за здравето, изключително за тези, които се борят с наднормено тегло, метаболитни нарушавания, диабет и редица други здравословни проблеми.

Всички плодове идентични ли са?
Назоваха двата най-достъпни плода против висок холестерол
Повишеният холестерол в кръвта е продължителен проблем за милиони хора, водещ до съществени последствия за сърдечносъдовата система. Често заболели...
Прочети повече
Трудно е да се каже защо по-страстно спорят специалистите и феновете на здравословния метод на живот: за изгодите от плодовете като такива или за това кои от тях заслужават специфична респект и кои са съвсем забравени. Това се дължи на неналичието на ясна система за оценка – високото наличие на избрани потребни микроелементи не прави плода абсолютно потребен.

Например бананите, портокалите и другите типове пъпеши са богати на калий, само че гликемичният показател – т.е. способността да покачват равнищата на кръвната захар – са доста разнообразни. Ако пъпешът умерено се предлага даже на диабетици, тогава бананът по наличие на въглехидрати се равнява съвсем на бързото хранене.

Райската ябълка и динята са отличен източник на каротеноиди и витамини, само че тези микроелементи се съдържат и в чушките, морковите и тиквата, а захарта в тези зеленчуци е доста по-малко. И най-после, цитрусовите плодове справедливо се свързват с витамин С, само че те също са измежду главните закани за страдащите от алергии, за разлика от броколите и зелето, които също са осезаемо наситени с аскорбинова киселина.

Наистина ли би трябвало да се ядат по-отделно от останалата храна?

Теорията за обособяване на плодовете от останалата храна върви с концепцията, че те би трябвало да се ядат на празен корем – споделят, че в композиция с други храни те започват процесите на ферментация и изгниване в храносмилателния тракт. Досега науката не е намерила удостоверение на нито едно от двете. Напротив, редица изследвания демонстрират, че порция плодове, изядени малко преди главното хранене, предотвратява казуса с преяждането и предизвиква храносмилането. Високото наличие на фибри е отговорно за първото, пребиотичната мощ на плодовете е виновна за второто: те хранят чревната микрофлора.
ТОВА е най-полезният плод на света
От дребни ни се повтаря, че плодовете са потребни и би трябвало да се употребяват всеки ден. Те са богати на фруктоза и фибри и са прелестен за...
Прочети повече
Плодовете ли са идеалната закуска?

И да, и не - още веднъж има разнообразни нюанси. След следобедна закуска от ябълка или няколко кайсии до обяд ще се почувствате умерено гладни, а след шоколадов блок, който е богат главно на захар, ще почувствате нечовечен апетит. Очевидно първото е по-здравословният и по-удобен вид. Проучванията демонстрират, че плодовете засищат повече от яйцата и говеждото месо. Вярно е, че си коства да се вземе поради наличието на фибри и захар. Освен това хората с неприятно храносмилане, синдром на раздразнените вътрешности, двата типа диабет и редица други болести въобще не предлагат да се ядат плодове на празен корем.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР