XI Международен кино и тв фестивал Славянска приказка ще се

...
XI Международен кино и тв фестивал Славянска приказка ще се
Коментари Харесай

XI Международен кино и тв фестивал Славянска приказка започва в София

XI Международен кино и тв фестивал " Славянска приказка " ще се състои от 8 до 11 септември в София. Организатори са Академията за кино, телевизия и интернет, с поддръжката на Изпълнителната организация за българите в чужбина. Тържествената гала по откриването ще се състои на 8 септември от 18,30 ч. в Сити марк арт център, бул. " Янко Сакъзов " 30 (бившето кино " Левски " ). А закриването на форума и връчването на премиите е на 11 септември от 18,30 ч. на същото място.
Фестивалът е основан от проф. д.изк. Димитър Димитров, прочут активист на културата и изкуството в България, и режисьорката, телевизионна журналистка и кинорежисьорка Елена Табанова-Димитрова. На първо място, това е фестивал, в който главната сбирка е от филми на славянски режисьори, прославящи българската просвета и славянството. В него вземат участие повече от 20 страни от Европа и Азия. През четирите дни на фестивала авторитетно интернационално жури ще присъди главните награди в разнообразни категории. В дните на форума ще има безвъзмездни кино прожекции. По този метод желаеме да притеглим и заинтересуваме повече български младежи, тъй като във форума вземат участие филми от разнообразни страни и кинематографисти, показват уредниците.
През годините почетни посетители и членове на журито в него са били именитият драматург и публицист Анжел Вагенщайн, режисьорът от Сърбия Любиша Самарджич, известният джаз композитор и музикант Милчо Левиев и певицата Вики Алмазиду, хор " Гусла " с диригент Валентин Бобевски, отбор " Космически гласове " с диригентка Ваня Монева, певицата Мая Нешкова и композиторът Кирил Икономов, диригентът Йордан Камджалов, пианистът Панчо Владигеров (младши), проф. Йосиф Радионов и други
Председател на журито т.г. е Иван Тонев - продуцент и кинорежисьор (България), почетен ръководител на интернационалното жури е проф. Ю Сяоган - президент на Китайската академия за кино и тв сериали.
В концертната стратегия на откриването и на закриването на форума ще вземат участие Естрадно-фолклорен отбор от Южна Корея с живописен началник О Сок Шин, шоуменът Алекс Александров (Alex) - естраден артист и тв водещ, композиторът Ники Захариев, оперната прима Розалина Касабова, композиторът Валентин Стамов, известният виртуоз и цигулар Иван Кръстев, пианистите Елеонора Христова и Марио Йоцов, певицата Моника Кировска, танцовата групировка " Славянка " с ръководители Наталия и Евгени Занкови и Детската вокална група " Здравец " с худ. началник Леда Магерова-Георгиева - композиторка, флейтистка и диригентка. Водещ ще бъде артистът Ганчо Александров.
Специално присъединяване ще вземат поетът Атанас Димов, художничката Светлана Захариева-Янка Чан и младата изпълнителка Анабел Маккий от Съединени американски щати. След тържественото разкриване ще се състои прожекция на документалния филм " Вяра ", представящ историята на чудотворната икона на Св. Георги в Хаджидимовския манастир. Режисьор на кино лентата е Ивайло Иванов (Франция).
Екип на фестивала: Анна Зографова - пиар, Силвия Михайлова - арт шеф, фотографите Екатерина Шарипова, Павел Продан, Вячеслав Попов и Райчо Соколов, Александър Шопов - кинооператор и кинорежисьор, Емилиан Динов - кинооператор и режисьор, и Румен Магеров - кинооператор и режисьор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР