Взривяването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ на 6-ти юни

...
Взривяването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ на 6-ти юни
Коментари Харесай

Разрушаването на язовира на Каховската ВЕЦ може да засегне Запорожката атомна електроцентрала

Взривяването на язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа на 6-ти юни 2023 година към този момент се смята за една от най-големите техногенни произшествия в Европа през последните десетилетия. Десетки обитаеми места са наводнени, забележителна част от флората и фауната на Херсонска област е унищожена, десетки хиляди хора изгубиха домовете си, а броят на починалите към момента е незнаен.

Язовирът е издигнат през 50-те години на предишния век, трансформирайки се в основен детайл от комплицирана хидросхема, която обезпечава освен (и не толкова) електроснабдяване за районите в Южна Украйна, само че и напояване на земеделските земи в обширни територии (бившите Херсонска, Запорожка области и Крим), облекчаване на питейните и битовите потребности на популацията, решение на проблемите с промишленото водоснабдяване в района. Хидровъзелът „ Каховка “ изпълняваше и значими транспортно-логистични функционалности на речното мореплаване сред Херсон и Запорожието, както и железопътна и автомобилна връзка сред крайбрежията на Днепър посредством мостове, построени на язовирната стена.

Към сутринта на 7-ми юни пикът на разлива от язовир Каховка към този момент е отминал. Нивата в наводнените региони ще се стабилизират през идващите 4 дни. Засега не може да се оцени цялостният размер на последствията от тази злополука и не е известно какъв брой е развален язовирът.

Съществува ли опасност за Запорожската АЕЦ?

Запорожката АЕЦ, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, в този момент е под съветски надзор. За изстудяване реакторите на тази АЕЦ се употребяват водохранилища, равнището на водата в които към сегашен ден падна с 2,8 метра. Ако това равнище падне под 12,7 метра Запорожката атомна централа ще остане без вода за изстудяване на реакторите. Положението е доста рисково. Международна организация за атомна сила – МААЕ (International Atomic Energy Agency, IAEA) заяви, че към този момент не е тъкмо известно до каква степен огромни са повредите на язовирната стена и на самата Каховска Водноелектрическа централа, само че в случай че сегашната скорост на намаление равнището на водата се резервира (от 5 до 6 сантиметра към 7-ми юни вечерта), то равнището от 12,7 метра може да бъде достигнато след към два дни. Което в действителност значи довечера.

Понастоящем Запорожката АЕЦ непрестанно попълня водните си ресурси, като цялостни огромния охлаждащ басейн до централата, както и по-малките охлаждащи басейни и прилежащите канали, употребявайки вода от язовир Каховка, до момента в който това към момента е допустимо. Когато тези уреди се изпълнят, ще има задоволително вода за изстудяване на шестте реактора, както и на отработеното нуклеарно гориво за интервал от няколко месеца.

Запорожката атомна електроцентрала

Според генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси, макар че всичките шест реактора на АЕЦ са спрени, те към момента се нуждаят от изстудяване, с цел да се предотврати разтопяването на горивото и възможното изхвърляне на радиоактивни материали. Рафаел Гроси ще пътува до Запорожката АЕЦ идната седмица, с цел да оцени обстановката на място и да следи за спазването на петте съществени правилото за отбрана на тази атомна централа, които той показа пред съвета за сигурност на Организация на обединените нации на 30-ти май.

Всичко това се случва на територията на Украйна и към този момент на процедура всичката информация идва от украинските експерти, учени и специалисти.

Учени от Института по география на Националната академия на науките на Украйна направиха предварителна оценка на последствията от взривяването на язовирната стена на хидроелектроцентралата „ Каховка “ за южната част на Украйна. Ето няколко резюмета от този отчет:

Рязкото понижаване на равнището на водата в язовира Каховка или неговото очистване неизбежно ще докара до екологична злополука. Дънните утайки на язовир „ Каховка “ могат да имат високо равнище на замърсяване и да съставляват заплаха както за флората и фауната, по този начин и за живота на хората. Като се има поради изострянето на проблемите с водоснабдяването заради изменението на климата, в бъдеще, след цялостното освобождение на размера на язовира Каховка, съществува опасност от появяването на пустинни земи, непокрити с растителност, а пейзажите на района ще придобият подобие с пейзажите на степния Крим. Съответно следва да се посочат огромните закани за биоразнообразието, устойчивостта и естествената стойност на ландшафтите в заливните региони, рисковете за териториите и обектите от естествения резерватен фонд. Девет обекта от фонда на естествените резервати с друг природозащитен статус попадат в зоната на въздействие на наводненията. Понастоящем селскостопанският бранш в Херсон е изправен пред опасността от колапс.
Какво споделят учените за последствията от повредата на язовира на Каховската Водноелектрическа централа 3 През 2018 година в района е имало 427 100 хектара поливни площи, или 21,6% от общата повърхност на земеделските земи, в това число 384 500 хектара от държавните напоителни системи. Напояваните земи в района са били осигурителен фонд за устойчиво селскостопанско произвеждане, изключително в сушави години със напълно малко превалявания

Взривяването на язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа също по този начин съставлява забележителна опасност за историческия и културния капацитет на района. Предварително могат да бъдат разпознати 118 паметника на недвижимото културно завещание, които са били унищожени, развалени или са застрашени от заливане заради разрушаването на язовира. Сред тях са: 14 паметника от национално значение и 108 паметника от локално значение. В зоната на наводнението се намират 23 музея с друг профил, измежду които: къщата-музей на Полина Райко (украинска художничка) в Олешки, Художествената изложба „ А. Гавджински “ в Новокаховск, Херсонския районен живописен музей „ А. А. Шовкуненко “, както и още доста други исторически, музеи, а също и библиотеки и архиви.

Заплахата за околната среда

В наводнената зона има забележителен брой обекти с техногенна заплаха. Сред тях особена опасност съставляват обектите с химическа заплаха, както и обектите, съдържащи токсични промишлени боклуци и негодни за приложимост пестициди. Така да вземем за пример в наводненото село Николское, във водоснабдителния цех „ Днепър-Миколаев “ има 37 тона рискови химически субстанции (3-та степен на химическа опасност). Местонахождението на негодните за приложимост и неразрешени пестициди е записано в кметството на с. Белозерское и с. Косачие Лагери. Значителна заплаха съставляват пожароопасните и взривоопасните уреди, съдържащи горивни и смазочни материали. Например, вследствие на детонацията в Каховската Водноелектрическа централа е унищожено машинното поделение с 450 тона механически мазут, от които 150 тона към този момент са попаднали в река Днепър.

Педиатърът доктор Евгений Комаровски описа за рисковете за здравето и даде своите рекомендации. Вследствие на бедствието в този момент съществува висок риск от увеличение на броя на острите чревни инфекции. Затова би трябвало деликатно да се следи качеството на водата: чешмяната вода да се преварява за 3-5 минути, за пиянство и подготвяне на лед да се употребява единствено бутилирана вода.

В момента река Ингулец е и епицентър на екологична злополука: оповестява се, че посоката на течението на реката се е обърнала заради натиска на водата от язовира. За това оповестява Природогеографското сдружение.

Относно последствията от злополуката за флората и фауната зоологът и водещ откривател от Института по зоология „ Шмалгхаузен “ към Националната академия на науките на Украйна, лекар на биологическите науки Павел Голдин съобщи:

„ Целият регион на Олешковските пясъци е наводнен. На Олешковските пясъци и в Черноморския биосферен резерват се среща да вземем за пример пясъчната полевка, която съгласно моя сътрудник Михаил Русин, 50% от нейния хабитат попада в наводнената зона. И този тип живее единствено в Украйна, той е наш ендемит. В този район се срещат и други ендемични типове животни и растения – неповторимо естествено завещание на Украйна. Те могат да изчезнат вечно. По същия метод у нас има ендемични типове риби от рода на уклейките, които се срещат единствено в устието на Днепър-Буг и може би още в залива Джарилатска. Половината от местообитанието им също е подложено на наводнения с неразбираеми последствия. Възможно е всички места за мятане на хайвер да бъдат унищожени и типът да изчезне. По обясними аргументи сляпото коприварче живее в хралупи. Как може да се избави, когато всичко е наводнено? Това е рисково за цялата сухоземна и подземна фауна: бозайници, влечуги, безгръбначни животни. Насекоми, паяци… Става дума за хиляди типове “.

Наводнено населено място в следствие от взривяването на Каховската водно-електрическа централа

Освен това последствията от взривяването на Каховската Водноелектрическа централа за природата и стопанската система бяха оценени от

Игор Пилипенко, лекар на географските науки, декан на катедрата по география в Херсонския държавен университет. Според него районът е имал характерна селскостопанска специализация, ориентирана към крайградския вид земеделие, което е било тяхното главно преимущество. Сега хората нямат опция да отглеждат каквото и да било върху тези земи. Най-много ще пострадат Каховски, Чаплински, Новотроицки, Геницки, Ивановски и Нижегородски региони, които използваха централизирано водоснабдяване за напояване на земите си. Игор Пилипенко смята, че е належащо колкото се може по-бързо да се възвърне Каховската водноелектрическа централа.

Кога ще може да бъде възобновена Каховската Водноелектрическа централа?

„ Това е комплицирана водноелектрическа централа, която би трябвало да бъде издигната допустимо най-скоро след деокупацията. И ние към този момент работим по разновидности за създаване на централата още от през днешния ден “, съобщи изпълнителният шеф на Укрхидроенерго Игор Сирота.

По думите му Укрхидроенерго, взаимно с проектантския институт на ПАО „ Укрхидропроект “, създава план за преграждане на язовир Каховка, с цел да се възвърне равнището на водата до плановото. Това е належащо, с цел да се обезпечи вода за хората. Подготвя се и лист с предпочитаните задания и работи по построяването на Каховската Водноелектрическа централа след деокупацията. Понастоящем не е известно по кое време и дали въобще ще стартира работата по възобновяване на Водноелектрическа централа. Според украинското министерство на стопанската система възобновяване на структурата може да отнеме до 5 години и стотици милиони долари.

Да напомним, че през нощта на 6-ти юни тази година медиите и локалните управляващи оповестиха за разрушаването на горната част на Каховската водноелектрическа централа в Херсонска област. Причината се приписва на обстрел, най-вероятно от реактивна система за залпов огън.

До сутринта водата в Нова Каховка се е покачила с над 10 метра (максималното равнище е било 12 метра) и градът към този момент е наводнен. Местните поданици са евакуирани от наводнените крайбрежни региони.

Украинските медии означиха, че над 80 обитаеми места са в зоната на наводняване в Херсонска област. Водата изтича от язовир Каховка със скорост 15-20 см на час, което значи, че ще процесът ще продължи към четири дни.

Сега равнището на водата последователно пада, само че се чака ужасяваща техногенна злополука, която ще засегне всичко – хората, флората и фауната, ще плъзнат болести, като всичко това неизбежно ще се отрази и на Европа и на страните от Европейския съюз.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР