Взривове и сирени за въздушно нападение бяха чути в Израел

...
Взривове и сирени за въздушно нападение бяха чути в Израел
Коментари Харесай

Израел заяви, че Иран е изстрелял срещу него над 300 дрона и ракети, 99% от тях са били прихванати

Взривове и сирени за въздушно нахлуване бяха чути в Израел рано тази заран, откакто Иран изстреля стотици безпилотни самолети, балистични крилати ракети при невиждан пряк удар. Израелски боен представител съобщи, че са били изстреляни над 300 дронове и ракети, само че 99% от тях са били прихванати, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Говорителят контраадмирал Даниел Хагари посочи, че Иран е изстрелял 170 безпилотни самолета, повече от 30 крилати ракети и над 120 балистични ракети, само че от тях са достигнали израелска територия няколко балистични ракети, които са нанесли незначителни вреди на една военновъздушна база.

Говорителят дефинира този резултат като " извънредно забележителен стратегически триумф ".

Спасители оповестиха, че 7-годишно момиченце от арабски бедуински град е било тежко ранено в Южен Израел, явно при ракетен удар, макар че съгласно тях полицията към момента проверява събитията на пострадванията.

Във Вашингтон президентът Джо Байдън съобщи, че силите на Съединени американски щати са помогнали на Израел да смъкна " съвсем всички " безпилотни самолети и ракети, и даде обещание да свика съдружници, които да приготвят обединен отговор.

Иран извърши нападението си по-малко от две седмици след хипотетичен израелски удар в Сирия, при който починаха ирански генерали в постройката на иранското консулство. Това е първата директна военна офанзива на Техеран против Израел, макар десетилетията на неприязън, датиращи от Ислямската гражданска война в страната през 1979 година

От своя страна израелският министър на защитата Йоав Галант предизвести във видеоизявление, че Израел е отблъснал първата огромна вълна от ирански дронове и ракети, само че конфликтът още не е завършил, съобщи Ройтерс.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху даде обещание, че Израел ще реализира победа, откакто отблъсна иранската въздушна офанзива.

" Ние прехванахме, ние отблъснахме, дружно ще победим ", съобщи той в " Екс ".

Администрацията на израелските летища разгласи, че въздушното пространство на страната още веднъж е отворено след снощното нахлуване. Очаква се графикът на полетите от Тел Авив да е нарушен, на пасажерите се предлага да ревизират по кое време изхвърчат самолетите им.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР