Взривилото се в Брацигово напрежение след новината, че китайска компания

...
Взривилото се в Брацигово напрежение след новината, че китайска компания
Коментари Харесай

Разясняват ситуацията около бъдещ завод за пластмасови отпадъци в Брацигово

Взривилото се в Брацигово напрежение след новината, че китайска компания желае да открие край градчето цех за преработване на пластмасови боклуци, не стихва. То стана мотив за проведената през днешния ден конференция по тематиката, заяви кметът Петко Петков. Брифингът ще бъде от 14,00 часа в постройката на общината.

Градоначалникът се застрахова, че локалната администрация няма нищо общо с вложителя и бизнеса с отпадъци – просто е изпълнила законовото си обвързване да разгласява известието на уеб страницата си. Той увери, че ще направи вероятното, с цел да отбрани ползите на жителите. По думите му, планът е в напълно начален стадий – оповестено е единствено капиталово желание, а то не значи, че ще бъде позволена активността.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда също напомнят, че първата крачка е направена , само че тя е една от многото в дълга процедура, чийто край зависи и от волята на жителите. Инвестиционното желание се афишира тъкмо, с цел да се вземат мнения и възражения от всички страни, в тази ситуация – в период до 25 януари. Дори да се реализира единодушие, Екоинспекцията прави оценка на въздействието върху околната среда и в случай че има риск за здравето и живота на хората, планът ще бъде отритнат.

Той е на „ Европейска рециклираща компания “ ООД – компания, записана през есента на предходната година от двама китайски жители – Джоу Шидан и Янг Ванг. Те са сключили дълготраен контракт за наем на някогашния цех за емайлирани съдове, който е благосъстоятелност на „ Каомет “ ЕООД.

Опасенията на локалните хора са, че производството на гранули от пластмасови боклуци може да нанесе непоправими вреди на околната среда и да окаже отрицателен резултат на трите гордости на Брацигово и общината – минералната вода, туризма и маслодайните рози. Събира се подписка против разкриването на рециклиращия цех, а в обществените мрежи кипи от апели да се изпращат възражения на мейлите на общината и Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР