Взривът на газопровода миналата седмица край Варна говори за неспособността

...
Взривът на газопровода миналата седмица край Варна говори за неспособността
Коментари Харесай

Румен Петков: Взривът на газопровода край Варна говори за неспособността на ръководството на „Булгартрансгаз“ да контролира газопреносната мрежа

Взривът на газопровода предходната седмица край Варна приказва за неспособността на управлението на „ Булгартрансгаз " да управлява газопреносната мрежа и да подхваща превантивни дейности - това е третият огромен гърмеж единствено за година. Това съобщи пред медиите ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков в коментар за сигурността в газовия ни бранш, като акцентира, че партията нееднократно е отправяла предизвестия в тази посока, само че без резултат.

Възникват няколко въпроса, които ще заложен до Министерството на енергетиката, уточни Петков:
1. Какво ще би трябвало да платим за неизпълнението на договорния ни ангажимент за доставка на определение дневни количества газ на Сърбия и на Унгария?
2. Трябва да имаме изясненост за имиджовите вреди, които поносим измежду нашите сътрудници - до каква степен те могат да разчитат на нас и какви отговорности ще понесе управлението на „ Булгартрансгаз "? Защото в един миг ние ще бъдем дефинитивно загърбени и ще загубим приходите за пренос на газ, които получаваме.

Петков акцентира, че президентът и държавното управление (назначено от президента) на този стадий ясно би трябвало да покажат разбирането за проблемите с „ Булгартрансгаз ".

Петков още веднъж към този момент неизградената към момента газова връзка Комотини-Стара Загора и напомни предизвестието на АБВ, че трасето няма да е готово и въведено в употреба през отминаващата година. Той акцентира, че това е обект със стратегическо значение, който подсигурява диверсификация на доставките и нормализиране на цената на горивото, а за неизпълнението е редно да се наложат договорните наказания на изпълнителя.

Румен Петков акцентира също, че това е план, към който би трябвало да се подходи с изключително внимание, тъй като действителната стопанска система не демонстрира интерес - изказване, което през днешния ден е реалност. От 3 милиарда куб м. годишен размер, към този момент са заети 1.5 милиарда и то от „ Булгартрансгаз ". Петков е безапелационен, че газопроводът няма да бъде въведен в употреба и през тази година, още повече, че досега не са доставени основни уреди за създаване на газопровода, като, да вземем за пример, 8 бр. линейни кранове.

Председателят на АБВ заяви също, че с цел да бъде въведен в употреба газопроводът, би трябвало да се създадат проби в двете направления, на декларирания потенциал. Според него, изпълнителят Ай Си Джи Би възнамерява да направи въпросния тест с вода, което би довело до тежка злополука.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР