Взаимодействието с българските общности зад граница и възстановяването на целенасочената

...
Взаимодействието с българските общности зад граница и възстановяването на целенасочената
Коментари Харесай

Култура и българите в чужбина - основен приоритет на Йотова и в новия мандат

Взаимодействието с българските общности зад граница и възобновяване на целенасочената политика по разпространяване на българската просвета и език по света. Това ще са главните цели на вицепрезидента Илияна Йотова, сподели тя в изявление пред националната телевизия.

Като най-сериозен собствен триумф в ролята на вицепрезидент през последните пет години Йотова открои точно работата по проблемите на сънародниците ни в чужбина. " Имам доста сериозен екип. В момента имаме постоянно отношение с българи от целия свят - над 135 такива общности ".

И очерта главната си цел: " Това, което се надявам да създадем през новия мандат, уповавам се да има повече чуваемост и в изпълнителната власт, е Българският културен институт - това, което повтарях 5 години. Но за жалост културата не беше приоритет на някогашните ръководещи ".

" България има още доста какво да си връща като въздействие, тъй като ние още не сме на точка нула. Изгубихме доста от меката дипломация - културата, българистиката, ректоратите по българистика, които имахме в доста интернационалните университети ", добави тя, като акцентира, че тези й хрумвания срещали голяма поддръжка от диаспората ни в чужбина.
 Петков се надява на градивна рецензия от страна на президента Радев
Петков се надява на градивна рецензия от страна на президента Радев

Той не отговори на въпрос на News.bg дали съгласно него е имало фашизъм у нас

Що се касае до концепцията за призна Йотова, е имало благосклонност за поддръжка и от доста представители на някогашните ръководещи от ГЕРБ. " Но те всички идваха и споделяха - до момента в който Борисов не каже, това няма по какъв начин да се случи. Очевидно господин Борисов не се интересуваше от това по какъв начин България се показва на открито. Интересували са го други неща, за които в този момент се приказва задоволително ", остра бе тя.

И добави - разграждането на модела ГЕРБ щял да пристигна от единствено себе си, а не толкоз ще е плод на нарочна политика. " Тогава, когато от страна на сегашната ръководеща коалиция се намерят мощните решения, с цел да се помогне на българските жители, защото сега е доста мъчно, моделът ще се разгради самичък по себе си. "

Йотова разяснява и спекулациите в публичното пространство за основал се " Щом по този начин са се разделили мненията, явно сме си на мястото, президентската институция може да се включи във всеки един спор. "
 Румен Радев: В България е налице антимафиотски консенсус
Румен Радев: В България е налице антимафиотски консенсус

Демокрацията е несъвместима с публичната незаинтересованост, акцентира президентът

Вицепрезидентът разяснява и актуалната управническа формула на четворна коалиция и по-конкретно ролята на Българска социалистическа партия, чиито дълготраен член тя беше в нея. " Добре е, че Българска социалистическа партия влезе в ръководството, тъй като в такива спешни моменти има потребност от лява политика. "

" Такъв вид сериал не ми е забавен ", сбита бе в коментара си за взаимоотношенята сред Румен Радев и Корнелия Нинова. " Самият факт, че получихме толкоз огромна поддръжка от социалистите за мен е задоволителен. "

И приключи със съвет - новата власт се нуждаела от " малко по-голяма подреденост " в посланията и дейностите. " Някакъв министър взема решение да си предложи някакъв закон - не разбираме управническата логичност на цялата коалиция, когато един министър предложи закон, той го прави ей по този начин - самичък за себе си. Това е може би, тъй като са разнообразни, тъй като са от скоро. Те ще имат 100 дни, само че не и 100 шанса. Ако ли не, то тази коалиция доста бързо ще се разбие. Но нямам доверие, че това желаят партиите. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР