Взаимодействието на човешкия мозък и квантовите компютри вдъхновява учените(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Комбинация от мозък и квантов компютър обещава чудеса


Взаимодействието на човешкия мозък и квантовите компютри въодушевява учените
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени в една от лабораториите на университета в Плимут, Обединеното кралство организират вълнуващи опити за сливане на човек и компютър. И то не елементарен, а квантов компютър.

В близко бъдеще наподобява ще можем да направляваме работата на квантовите компютри със силата на мисълта. Мъж седи пред компютъра със затворени очи, като че ли медитира. Носи на главата си нещо, което наподобява на черна плувна шапка, само че в действителност това е електроенцефалограф (ЕЕГ), който мери електрическата интензивност на скалпа.

Пред него на монитора се появява изображение на глобус с две точки, обозначени с „ 1 ” и „ 0 ”. В центъра на кълбото има стрелка, която се люлее сред двете точки. Когато индивидът трансформира изражението на лицето си от спокоен към разчувствуван, стрелката потрепва и се движи. На всеки няколко секунди той вкарва нова цифра.
още по темата
Експериментът, показан от, може да наподобява много необичайно, само че в действителност е доста обещаваща технология. Когато човек трансформира мозъчните си модели от спокоен на деятелен и назад, той създава алфа и бета талази, които по-късно се употребяват за манипулиране на симулираните кубити, които са в основата на квантовите калкулации.

Интерфейсът мозък-компютър и квантовите компютри безспорно са обещаващи технологии, които се появяват едновременно, в исторически миг. Авторите на новата разработка се пробват да ги комбинират, надявайки се да основат синергия. Но има ли някаква практическа форма на този съюз?

Най-важното приложение на такава „ квантова мозъчна мрежа ” би било интерфейсът мозък-компютър да работи по-добре. Човешкият мозък е необикновено комплициран. Той може да се похвали със 100 милиарда неврона, образуващи великански мрежи с квадрилиони връзки, непрестанно комуникиращи между тях посредством дребни електрически импулси. Днес науката е в положение да запише по какъв начин взаимодействат елементи от мозъка, от най-малкото взаимоотношение сред неврон и неврон до по-големите връзки сред невронните мрежи.

Освен това мозъкът може да се употребява за взаимоотношение със самия квантов компютър, а не просто за неговото зареждане. Може да се въздейства на квантовите положения в машината посредством психологичните положения на индивида. Как ще се случи всичко това към момента не е изцяло ясно, само че е допустимо комбинацията от тези технологии да отвори пътя към квантовата метавселена – една напълно друга действителност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР