Взаимодействието между църквата и медиите в полза на обществото, журналистиката

...
Взаимодействието между църквата и медиите в полза на обществото, журналистиката
Коментари Харесай

Взаимодействието между църквата, медиите и обществото се обсъжда на семинар в Троянския манастир

Взаимодействието сред църквата и медиите в интерес на обществото, публицистиката в служение на истината, пресечната точка на църковния и публичния интерес бяха част от тематиките, разисквани на семинар за публицисти "Църква, религия, медии и общество ". Форумът се провежда за пръв път от Светия синод, а хазаин е Троянският манастир "Успение Богородично ".

"Целта е да намерим общ език с медиите, тъй като те са голяма мощ. В нашата църковна активност, която е да просвещаваме християнски хората, да възпитаваме децата, медиите могат да ни бъдат огромен асистент, само че и доста да ни пречат. Има доста хора в медиите, които имат потребност да намерят по-близки връзки с църквата, да могат, когато е належащо, да се срещнат с доста въпроси, да имат по-близък достъп до духовници, да получат сведения, отзиви, директиви ", съобщи за Българска телеграфна агенция Ловчанският митрополит Гавриил, по чиято самодейност се провежда семинарът. Той изнесе отчет на тематика: "Църквата и медиите - съработничество във вярата за изгода на обществото ".

По думите му медиите би трябвало да знаят първо истината, с цел да могат вярно да я осветляват.

"Ние би трябвало да се стараем да ги убедим, че тяхната активност би трябвало да бъде обвързвана с възпитанието, с нашите християнски обичаи. Тяхната мощ би трябвало да се насочва за духовно нагорнище на хората. Това за мен е доста значима задача пред медиите ", добави митрополитът. Според него духовното и интелектуално развиване няма граници, най-важното е да се стартира от децата и тогава ще има положителни свещеници, владици, учители, публицисти.

Свещеноиконом Николай Георгиев сподели в своя отчет, че пресечната точка на църковния и публичния интерес е църквата да си остане черква, защото главната й цел е да мисионерства. "Тя би трябвало да показа Христос, да се приказва за Христос, да се живее Христос ", добави духовникът.

Семинарът продължава и утре
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР