Взаимни обвинения за недопустим натиск си отправиха на пресконференции във

...
Взаимни обвинения за недопустим натиск си отправиха на пресконференции във
Коментари Харесай

Запорират имущество на издателя Иво Прокопиев, според него комисията по конфискация е използвана като бухалка


Взаимни обвинявания за неприемлив напън си насочиха на конференции във вторник ръководителят на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев и медийният издател Иво Прокопиев. Поводът за спора е наложеният запор на банкови сметки на Прокопиев, дялови сдружения и акции и част от фамилен парцел за близо 200 милиона лв..

Причината за настояването на запора на средствата на Иво Прокопиев е договорката за приватизацията на сдружението " Каолин " през 2000 година, оповестиха от Комисията за лишаване на нелегално добито имущество. От органа настояват, че приходът на Прокопиев от сдружението след приватизацията му не подхожда на заявения в прегледани от тях документи. Прокуратурата счита, че с неразбираем генезис са 200 милиона лв., които предприемачът занапред ще има опция да обоснове. Прокопиев разполага за това с 3 месеца, след което ще се пристъпи към самия цивилен развой на няколко инстанции, в които той или Комисията ще би трябвало да убеждават съда за легитимността на средствата.

Свидетели сме по какъв начин една държавна институция е употребена като бухалка и инструмент за принуда. Това сподели Иво Прокопиев в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция във връзка изнесените данни от Комисията за конфискация на нелегално добито имущество.

Целта на офанзивата от седем години е да се подчинят две самостоятелни медии " Капитал " и " Дневник ". Упражниха всички принадлежности за напън - всевъзможни инспекции от всички институции, даже за сигурност на труда, и се стигна до през днешния ден - гражданска конфискация, това е рисков инструмент, уточни Прокопиев.

Нищо от това, което Комисията твърди, не е правилно, имало е редица каузи и данъчни инспекции до момента, а тезата на Комисията е върху погрешно изказване, че договорката за " Каолин " АД е противозаконна, уточни още Прокопиев. Той дефинира всичко като дребно шикалкавене, което цели потрес и всяване на ужас в " Икономедиа " и компаниите, в които е вложител. Всичко това демонстрира по какъв начин работи системата за напън у нас, добави Прокопиев.

Става дума за корист с власт в невиждани размери. Има опасност за правото на благосъстоятелност на българските жители, уточни той.

Един от юристите на Прокопиев, Георги Атанасов сподели, че са обжалвали настояването на Комисията за запор на имущество. Материалите са толкоз доста, че се събирали в кашони. Той прикани способените институции да ревизират дали изнесената информация от ръководителя на комисията и подчинените му не е класифицирана, както и дали са изнесени персонални данни. В материалите, събрани по проблема, няма нищо, което да послужи на съда, с цел да ревизира истинността на всеки факт.

Теодор Захов - съиздател на " Икономедиа " изясни, че свободната медийна среда подготвя да се изричат свободни отзиви, подкрепени от обстоятелства. Без съвременна медийна среда не можем да бъдем водеща страна, уточни той.

Управителят на " Икономедиа " Галя Прокопиева предложения ръководителя на комисията Пламен Георгиев да види на място дали в действителност това не се отразява на изданията.

Иво Прокопиев отхвърли да има отношение по договорка с ЕВН. Отрече да има разминаване сред приход и имущество и напомни, че към този момент няколко пъти той и брачната половинка му са проверявани, като до момента не са били намирани никакви нарушавания от данъчните.

Той разяснява, че няма никакви нарушавания в договорката с " Каолин " АД и това е открито от съда. Прокопиев съобщи, че е уведомил премиера като е почнала инспекцията, само че той не е взел отношение.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР