Вулканите са тези мистериозни гиганти, които заплашват всеки един момент

...
Вулканите са тези мистериозни гиганти, които заплашват всеки един момент
Коментари Харесай

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Вулканите са тези мистериозни колоси, които заплашват всеки един миг да се ядосат и да изтърван парата , под формата на унищожителни потоци от лава и кълба от разнообразни газове и елемнти, които могат да трансформират климата на стотици километри от тях, както се е случвало през историята на Земята. За страдание вулканичните изригвания са нещо, което не може да бъде спряно, а при тях умират хиляди хора.

Учените са намерили безспорни доказателства за вулканизъм на всички планети от земната група, само че той е необятно публикуван единствено на Земята, Венера, Марс и Луната. Те допускат, че модерни дейни вулкани има на Земята, Венера и Йо (спътник на Юпитер). На Йо се намира и най-високият вулкан във Вселената или най-малко по данните, които геолозите и астрономите имат.

Кои обаче са най-големите вулканични изригвания на Земята и по какъв начин те са повлияли на нейния климат, флора и фауна?

За страдание изригването на вулкан е колкото зрелищно, толкоз и пагубно събитие, което носи доста тежки последствия след себе си.

Тамбора
 Тамбора
Вулканът Тамбора е един от най-големите стратовулкани в света. Намира се на остров Сумбава в Индонезия. 1815 година е повратна година за острова и даже може да се каже за самата планета. Тамбора изригва с такава невероятна мощност, че се прави оценка със седма степен по скалата за вулкански изригвания. Загиват повече от 70 000 души, като при самото изригване тяхната численост е към 12 000. Последствията от това мощно изригване са в действителност пагубни. Настъпват невиждани климатични промени – замърсяване на води, почви и въздух. Вулканът е изригвал цели 10 дни, като стартира на 5-ти април и приключва на 15-ти. Последствията са се усетили на стотици хиляди километри, тъй като вятърът и проливните дъждове, които са последвали след изригването са разнесли стотици тонове вулканска пепел и отровни газове.

Следващата година след изригването на Тамбора, е известна като „ годината без лято “ поради ниските температури, които са настанали в резултат на пепелта в атмосферата. Този необикновен мраз засегнал най-много хората в Северна Америка и Европа, където зимата лишила живота на хиляди души. Вулканът изригва и през 1847 година и 1913 година, само че с много по-малка мощ и надлежно с незначителни последици за популацията и планетата.

Изригването на Тамбора през 1815 година се води като едно от най-големите изригвания най-малко в по-съвременната история на човечеството. То е над 80 пъти по-мощно от това на Везувий през 79 година сл. Хр., с което са били заровени градовете Помпей и Херкулан.

Везувий
 Везувий
Както към този момент загатнах най-катастрофалното изригване на Везувий става на 24 август 79 година сле. Хр. То е нанесло непоправими вреди на близко разположените градове Помпей и Херкулан, които биват заровени под тоновете пепел и консервирани съвсем непокътнати, като че ли всеки миг градовете ще се съживят. Това е една от най-големите нещастия в човешката история след новата епоха.

Везувий се намира в Италия покрай Помпей. Везувий изригва безусловно ненадейно и ненадейно . Освен, че вулканът изхвърля прахуляк, лава и пепел, „ валят “ и части пемза, които падат с голяма скорост на земята и са напряко смъртоносни. Повечето поданици умират от газовете, летящата пемза и даже от боязън. Заедно с Помпей заровени са и други градове наоколо, като Херкулан, Сртабии, Оплонт, Левкопетра, Таврания и други.

Кракатау
 Кракатау
Кракатау е вулканичен остров, който се намира в Индонезия. Едно от най-катастрофалните му изригвания е това на 26 август 1883 година Вулканолозите споделят, че това е едно от най-мощните изригвания в цялата земна история. Половината остров просто изчезва, а милиони потоци лава се изливат във водата. Във въздуха над кратера се издига невиждано огромен облак от вулканична прахуляк, която е смъртоносна, както за хора, по този начин и за животни и растения.

Взривът е толкоз мощен и мощен, че е чут чак в Австралия и в югоизточните елементи на Русия. Над 19 km³ скали са раздробени на прахуляк и политат във въздуха, закривайки Слънцето. В продължение на цели 3 дни регион с радиус от към 280 km потъва в цялостен мрак. Образуват се и талази цунами с размери 57 метра, които доближават до крайбрежията на Ява и Суматра и унищожават крайбрежните селища. Загиват към 37 хиляди души.

Изригване от подобен мащаб няма по какъв начин да не засегне климата на огромна част от Земята. Изчислено е, че температурите спадат с няколко градуса, защото вулканичният прахуляк стопира слънчевите лъчи. Дори в някои много отдалечени региони са следени необикновено красиви залези, а Луната постоянно е имала синя или зелена багра, което е било вследствие на отражението на светлинните лъчи от праха във въздуха. Сеизмичните талази от изригването доближат даже до Лондон и покачват леко равнището на река Темза.

Света Елена
 Света Елена
В много по-съвременната история, на 18 май 1980 година изригва стратовулканът Света Елена, който се намира в щата Вашингтон. За страдание това е най – страшното изригване на вулкан в историята на Съединени американски щати от доста гледни точки. Загиват 57 души, разрушени са 250 къщи, 47 моста, 24 км жп линии и 298 км автомагистрали. От изригването горната част на конусовидния вулкан е разрушена и изхвърлена във въздуха. Изригването на Света Елена не е по този начин мощно, както на другите вулкани, само че за актуалната ни история си е същинска злополука.

Етна
 Етна
Етна е още един вулкан, който и в наши дни е деен и непрекъснато изхвърля газове и лава. Той се намира на остров Сицилия, покрай градовете Таормина и Катания. По скатовете на вулкана има над 200 кратера и лавови потоци. Той е част от туристическите забележителности на острова и може да се посети до избрана височина.

За най-мощно изригване на Етна се смята това, което става на 11 март 1669 г . То е толкоз пагубно, че продължава цели 4 месеца. При него умират над 20 000 души и повече от 50 града са унищожени, изцяло или отчасти. По-скорошни, само че много незначителни изригвания е имало през 1991, 1992, 2001 и 2002 година

Това е най -добрият вид за всеки вулкан, от време на време да особождава напрежението от земните глъбини с дребни изригвания, които не предизвикват вреди, в сравнение с да има сходни естествени произшествия, които оказват въздействие на климата и всяко живо създание наоколо до вулкана, а и освен.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР