Вулканичните изригвания в Папуа Нова Гвинея (ПНГ) принудиха 15 000

...
Вулканичните изригвания в Папуа Нова Гвинея (ПНГ) принудиха 15 000
Коментари Харесай

15 000 души са евакуирани заради вулканични изригвания в Папуа

Вулканичните изригвания в Папуа Нова Гвинея (ПНГ) принудиха 15 000 души в североизточната част на страната да избягат от домовете си, оповестява " Ройтерс ".

Планината Улавун на североизточния остров " Нова Британия " изригна ненадейно в сряда с колона от пепел на 18 км във въздуха.

Не са оповестява за жертви, само че изригванията унищожават домове, насаждения и кладенци, оставяйки хората без храна и вода, пепелта нарушава и вътрешните полети.

Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец обявиха през днешния ден, че 3775 души са избягали от изригването на Манам, а 11 047 души, бягащи от изригването на връх Улавун са потърсили заслон в центровете за леговище.

Вулканичната пепел е покрила региона с дребни частици, които могат трайно да увредят белите дробове, което води до болест или гибел.

Лео Картами от центъра за бедствия в Западна Нова Британия разяснява, че рисковете за здравето от пепелта значат, че хората не могат да се върнат по домовете си, а пепелта ще навреди и на питателните култури, в случай че дъжд не ги измие скоро.

Жителът на остров Манам съобщи пред локалните медии, че къщата му е разрушена от пепел и камъни. " Нямаше къде да отидем, по тази причина отидохме под къщата и се скрихме там най-малко осем часа ".

Не е ясно по кое време селяните ще могат да се върнат по домовете си. Премиерът на ПНГ Джеймс Марапе посети убежищата в Улавун в Западна провинция Нова Британия. По-рано Марапе разяснява, че ще изпрати армията на помощ.

Стив Сандърс, основен геодезичен контрольор от вулканичната обсерватория Рабаул разяснява, че се чака Манам да продължи да изригва с дейни потоци от лава.

" Сателитите следят газовете и температурите и следим деформацията, с цел да забележим дали има някакво нарастване ", добавя той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР