Вулканът Етна диша“ на 3D анимация. Компютърният модел показва как

...
Вулканът Етна диша“ на 3D анимация. Компютърният модел показва как
Коментари Харесай

Дишането на вулкана Етна в 3D


Вулканът Етна „ диша “ на 3D анимация. Компютърният модел демонстрира по какъв начин промените в магмената камера на вулкана деформират почвата в близост.

Етна е деен вулкан на италианския остров Сицилия. Последното му изригване е било на 31 март 2016 година. За вулканичната интензивност на Етна приказват ръкописи с хилядолетна отминалост. Гръцкият историк Диодор Сицилийски е писал за изригвания на Етна в своята Историческа библиотека.

Макар че огромна част от последните изригвания на Етна са били умерени, вулканът съществено е заплашвал хората и техните домове в предишното. Голямо изригване е опустошило няколко селища през 1669 година, а през 1928 година вулканът е изхвърлил потоци лава, които са пресекли Маскали, като съвсем напълно го унищожили. Сред последните изригвания на вулкана са буйно нощно „ светлинно шоу “, снимано на видео през 2015 година.

  • Песента на вулканите
  • Защо изригват (или не изригват) вулканите
  • Вулканите – от злокобни до „ безобидни “ на тип

Поради своята популярност и непосредственост до обитаеми места вулканът Етна се намира под непрекъснато наблюдаване. Анимацията на НАСА, в началото оповестена през 2012 година, само че станала известна едвам предходната седмица, употребява данни от сателитния мониторинг на вулкана.

За основаването на модела откривателите са прибегнали до радиолокационна интерферометрия, която регистрира промените в радиовълните, отразяващи се от земята.

На анимацията скатовете на Етна се усилват и понижават, съгласно това по какъв начин неговата магмена камера се раздува и свива от 1992 до 2011 година. Камерата на вулкана е съвсем 5 км под морското ниво.

Вдясно долу на видеото е изобразена канара, която демонстрира мощните изригвания с червен цвят, умерените – с жълт, и интервалите на мъртвило – с бял цвят. На нея са маркирани вулканичните събития, като се стартира от последното огромен изригване на Етна през 1992 година.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР