Второ заседание срещу българите-шпиони в Лондон. Съдът в Лондон днес

...
Второ заседание срещу българите-шпиони в Лондон. Съдът в Лондон днес
Коментари Харесай

Второ заседание срещу българите-шпиони в Лондон

Второ съвещание против българите-шпиони в Лондон. Съдът в Лондон през днешния ден ще организира второ съвещание по делото против петимата нашенци, обвинени в шпионаж в интерес на Русия.

Става въпрос за – Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов. Преди две седмици магистратите взеха решение, че те би трябвало да останат за непрекъснато в ареста. Мотивът е, че съставляват заплаха за Англия, а има и късмет да избягат от страната.

На съвещанието те участваха посредством видеконферентна връзка. Петимата са настанени в разнообразни затвори. Един от юристите, този на Орлин Русев, изиска от съда да засекрети делото.

Всеки от българите е упрекнат в “заговор за събиране на информация, предопределена да бъде директно или индиректно потребна на врага за да навреди на сигурността и ползите на страната ”.

Твърди се, че хипотетичните закононарушения са осъществени сред 30 август 2020 година и 8 февруари предходната година.

Заместник-главният магистрат Тан Икрам остави петимата в ареста до идващото чуване по делото в съда “Олд Бейли ” на 13 октомври

Петимата – Орлин Русев, на 45 година, Бисер Джамбазов, на 42 година, Катрин Иванова, на 32 година, Иван Стоянов, на 31 година, и Ваня Габерова, на 29 година – бяха задържани от полицията за битка с тероризма през февруари по Закона за служебната загадка.

Преди това Русев, Джамбазов и Иванова бяха упрекнати в “притежание на подправени документи за идентичност с непозволени планове ”.

Твърди се, че обвинените са правили наблюдаване на хора и места, набелязани от Русия.

Такова наблюдаване явно е имало за цел да помогне на Русия да организира враждебни дейности против задачите, в това число евентуални отвличания.

Обвиненията

Описвайки обвиняванията, прокурорът Катрин Селби сподели, че “оперативният център в тази страна за закононарушението шпионаж ” е благосъстоятелност на господин Русев.

Домашният му адрес е към този момент затворена крайбрежна къща за посетители в Грейт Ярмут.

Смята се, че Орлин Русев е провел и управлявал шпионските интервенции на клетката от Обединеното кралство. Твърди се, че сходни интервенции са се провеждали във Англия и Европа.

Петимата души са упрекнати, че са взели участие в скрит план с “лице, известно като ” Ян Марсалек. Той не е упрекнат по делото. Русев е получил задача от чужбина от лицето.

Марсалек е най-известен като австрийски някогашен основен действен шеф на компанията Wirecard, който е търсен в Германия, откакто беше обвинен в осъществяване на машинация.

Смята се, че той е избягал на летище южно от Виена, преди да отлети за Беларус с частен аероплан, и в този момент се намира в Русия.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР