Втори протест пред Спешна помощПрокуратурата разпореди ексхумация на тялото Тялото

...
Втори протест пред Спешна помощПрокуратурата разпореди ексхумация на тялото Тялото
Коментари Харесай

Разследват смъртта на Миглена от Враца

Втори митинг пред Спешна помощ
Прокуратурата разпореди ексхумация на тялото

Тялото на 43-годишната Миглена Сиреняска, умряла пред вратата на Спешното поделение във Враца, ще бъде ексхумирано, с цел да бъде направено аутопсия, оповестиха от прокуратурата.

Както писа “Труд”, в неделя вечерта дамата издъхна на инвалидна количка пред регистратурата, до момента в който мъжът, с който живее, търсеше персоналната карта и се пробва да си спомни ЕГН-то є. Свидетел на сцената стана и невръстното дете на Миглена. Във вторник тя е била заровена, а инцидентен очевидец на сцената пусна клип в интернет. Втори ден през вчерашния ден гневни врачани се събраха пред Спешното поделение, с цел да стачкуват против бюрокрацията, която убива.

По случая е формирано е досъдебно произвеждане за причиняване на гибел заради неведение или немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, прецизираха от Окръжната прокуратура във Враца. Разпитани са очевидци, в това число околните на Миглена, конфискувана е здравната документи по случая. В къси периоди следва да бъдат разпитани нови очевидци, в т. ч. длъжностни лица от структурите, свързани с случая. Иззетите видеозаписи от незабавното поделение на болничното заведение ще се приобщят към доказателствения материал по делото. Събира се спомагателна здравна документи за здравословното положение на умрялата. Предстои подробен разбор на всички данни, получени от Центъра за незабавна здравна помощ - Враца, както и на признати, регистрирани и отработени повиквания на телефон 112.

Според осведомени като причина за гибелта на дамата е записана белодробна емболия, най-вероятно получена след прекаран COVID-19. От предишния понеделник Миглена се оплаквала от болки в гърлото и гърдите, само че чак в неделя є станало в действителност зле. Приятелят є Николай Витанов извикал Спешна помощ, само че оттова го посъветвали да я закара за по-бързо с неговата кола. Човекът счита, че в случай че е пристигнал доктор на адреса им, може би е щял да предотврати съдбовния излаз.
Доц. Ангел Кунчев: Медикът се занимава с нелепости


“За мен в тази ситуация има комбинация от цялостен непрофесионализъм и липса на хуманизъм, на емпатия”, разяснява през вчерашния ден основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

“Жената се бореше за живота си и є оставаха минути и това беше явно даже за неспециалист. Ако се удостовери, че е била с белодробна емболия, шансът да бъде избавена е най-малък, само че не там е казусът. Проблемът е, че здравно лице вижда човек, който е в доста тежко положение и се занимава с глупости”, сподели доцент Кунчев. Според него когато гибелта е толкоз нелепа, хората са прави да стачкуват.
Специалисти: Нямаме логаритъм за Спешната помощ
В България няма написан логаритъм за банкет в Спешна помощ, обясниха през вчерашния ден доктор Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация и доктор Мария Петрова, юрист по здравно право пред Нова тв..
Според Хасърджиев в Спешните центрове не е ясно какво се прави първо, по какъв начин се познава дали един пациент е в незабавно положение. “Това не е първият подобен случай. Ако у нас имаше електронна персонална карта, надали щеше да се стига до това обезверен мъж да се опита да си спомни ЕГН-то на умиращата му жена”, изясни юрист Петрова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР