Втори пациент беше подложен на терапия за редактиране на гени

...
Втори пациент беше подложен на терапия за редактиране на гени
Коментари Харесай

Подложиха втори човек на успешна терапия за редактиране на гени

Втори пациент беше подложен на терапия за редактиране на гени като част от проучване в американския щат Калифорния, а при първия човек, минал през процедурата, не са се появили притеснителни странични резултати, оповестиха лекарите, представени от Асошиейтед прес.

Редактирането на гени е акуратен способ в генната медицина и претендира, че може да поправя ДНК на човек, с цел да се опита да го излекува.

През ноември 44-годишният Браян Мадо стана първият човек, подложен на лечението за метаболитно заболяване, наречено синдром на Хънтър, което е породено от дефектни гени.

"Той е добре и ние получихме утвърждение да продължим с втория пациент, който също е добре ", сподели лекар Пол Хармац от профилирана болница за деца в Оукланд, щата Калифорния.

Мадо усещаше изнемощялост, беше зашеметен и го избиваше студена пот четири дни след процедурата, само че ден по-късно недоволствата отминаха сами. Мъжът имаше сериозна кашлица и псевмоторакс, които обаче лекарите не свързваха с лечението, защото той е имал сходни проблеми и преди този момент. Важното е, че черният му дроб е в положително положение, тъй като измененията в този орган алармират, че имунната система се бори против лекуването и подкопава успеваемостта му.

През декември 2015 година учени и етици, взели участие в интернационална среща, проведена от Американската академия на науките във Вашингтон, излязоха със мнение, че ще бъде "безотговорно " да се употребява технология за редактиране на гени в човешки ембриони с лечебни цели - да вземем за пример за промяна на генетични болести, до момента в който не бъдат позволени всички въпроси, свързани с нейната сигурност и резултатност.

По-рано през годината специалистите от Съединени американски щати обаче "смекчиха " позицията си по отношение на редактирането на човешки яйцеклетки, сперма и ембриони. Според оповестен през февруари отчет на Американската академия на науките и Американската академия по медицина, софтуерният прогрес прави редактирането на гени в човешки репродуктивни кафези "реалистична опция, която заслужава съществено обсъждане ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР