Втори опит за внасяне на Плана за възстановяване ще направи

...
Втори опит за внасяне на Плана за възстановяване ще направи
Коментари Харесай

България внася отново Плана за възстановяване в ЕК

Втори опит за внасяне на Плана за възобновяване ще направи България през днешния ден, стана ясно от чуването на министъра на финансите Асен Василев в комисията по въпросите на Европейски Съюз към Народното събрание. Документът един път беше импортиран в Брюксел от служебното държавно управление на Стефан Янев през октомври 2021 година, само че комисията го върна с голям брой рецензии и новото държавно управление реши да го пренапише.

Сериозни са измененията в бранш " Енергетика " - страната се отхвърли от нова мощ, употребяваща природен газ, и ще затвори някои от въглищните мощности, които не дават отговор на екологичните условия. Василев удостовери пред депутатите, че трите огромни централи в Маришкия басейн, в това число и държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " не попадат в тази рубрика и на този стадий те ще продължат да действат, написа investor.bg.

Проблемни централи са Топлоелектрическа централа " Брикел " и Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

В Плана се планува още и създаване на батерийни мощности, като концепцията е те да бъдат създадени в България, сподели още Василев по време на чуването.

В региона на селското стопанство сигурно са извадени плановете, свързани с " Напоителни системи ", което беше подложено на критика от някогашния министър на земеделието Десислава Танева (ГЕРБ). Според нея това е метод за поддръжка на недофинансирането на растениевъдството у нас.

Василев обаче изясни, че този план не дава отговор на условия за плановете по Плана за възстановяне на европейската стопанска система, само че даде обещание, че ще бъде разискван проект за възстановяване на напояването и други ограничения в поддръжка на оранжерийното произвеждане. В нашия документ не е включено и разширението на бент. Яденица, което е от основно значение за модернизацията на ПАВЕЦ " Чаира ", тъй като и този план не дава отговор на условието да не се нанасят основни вреди върху околната среда, добави още Асен Василев.

Финансовият министър разяснява още, че в Европейска комисия към този момент са импортирани за финансово-техническа оценка предложенията ни за оперативните стратегии през новия интервал (2021 - 2027 година). От неговите думи стана ясно, че страната ни не е закъсняла - до момента единствено 12 членове на Европейски Съюз са внесли своите хрумвания за разпределянето на европейски средства, като един от тях е получил утвърждението на комисията.

Очакванията на финансовия министър са доникъде на април да бъдат импортирани предложенията по стратегиите, свързани с превоз, обучение и човешки запаси, а до края на април и за околната среда и районно развиване. Към края на май се чака да имаме подготвеност да внесем предложенията си по стратегия " Рибарство и аквакултури ".

Василев означи, че закъснение има във връзка с програмата за научни проучвания, която ще бъде импортирана, откакто България получи оценката на Европейската комисия (ЕК).

" Нулева година няма да има ", безапелационен беше финансовият министър и уточни, че има съглашение за авансово осъществяване на заплащания по Плана за възобновяване един път, когато Европейска комисия реши, че всичко с предложенията е наред. Той чака и заплащания по новия програмен интервал да има до края на 2022 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР