Втори ден продължават дебатите в македонския парламент за т.нар. френско

...
Втори ден продължават дебатите в македонския парламент за т.нар. френско
Коментари Харесай

Втори ден дебати: ВМРО-ДПМНЕ заплаши Ковачевски със затвор заради българизацията

Втори ден не престават дебатите в македонския парламент за така наречен френско предложение. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ продължава да радикализира ситуацията, заплаши министър председателят Димитър Ковачевски със затвор и разгласи, че продължава митингите против “предателите “.

“Предателят Ковачевски ще лежи в пандиза за това, което предизвиква на Македония и народа. Предателят Ковачевски прокарва предлагането за българизация срещу волята на народа ", показаха от ВМРО-ДПМНЕ.

Дебатите не престават в петък, а до гласоподаване ще се стигне откакто се изкажат всички над 40 записани за изявления депутати.

Управляващата партия СДСМ от своя страна прикани всички депутати да поддържат плана за изводи, препоръчани от тях, във връзка с преговорната рамка, тъй като “те пазят езика, идентичността, културните и исторически особености на македонския народ и реализирането на преговорния развой с Европейски Съюз “.

“С тези изводи държавното управление на Република Северна Македония, посредством държавната делегация за договаряния с Европейски Съюз, Секретариата по европейските въпроси, министерството на външните работи и експертния екип за договаряния, се задължава поредно да се придържа към определянето на абсолютно ценене на езика, идентичността, историческите и културните особености на македонския народ като детайли, които не подлежат на договаряния с Европейския съюз ", пишат от СДСМ.

Обсъждането стартира в четвъртък с послание към депутатите на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, което не промени позицията на ВМРО-ДПМНЕ. Парламентът бе под блокада от митинги, а в пленарната зала опозицията надуваше свирки и вувузели.

Т.нар. френско предложение беше скъсано и горено от изказващи се депутати от ВМРО-ДПМНЕ.

Очакванията са, че предлагането на френското ротационно председателство на Европейски Съюз въпреки всичко ще бъде признато с гласовете на ръководещите и по-малките албански партии.

*Очаквайте детайлности

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР