Втори ден продължават безредиците и напрежението в Казахстан, предизвикани от

...
Втори ден продължават безредиците и напрежението в Казахстан, предизвикани от
Коментари Харесай

В Казахстан протестиращите са установили контрол над летището в Алмати

Втори ден не престават безредиците и напрежението в Казахстан, провокирани от внезапното повишаване на горивата и електрическата енергия.

Демонстрантите подпалиха коли, чупиха магазини и нападнаха офиси на медии. Съобщава се за убити служители на реда.

Протестиращите са открили надзор над летището в Алмати - най-големият град в страната, всички полети са краткотрайно анулирани.

По-рано държавното управление подаде оставка, а президентът на страната разгласи изключително състояние.

Медии оповестяват за минимум пет хиляди стачкуващи, взели присъединяване в митингите.

Полицията употребява мощ, шокови гранати и сълзотворен газ, с цел да разпръсне митинга. Арестувани са над 200 души.

През миналата нощ протестиращите в Алмати - най-големият град в Казахстан, са опожарили над 120 автомобила, изпочупили са 120 магазина и 180 заведения за публично хранене, както и към 100 офиса, оповестиха от полицията.

РИА Новости съобщи, че протестиращи в Алмати са атакували офиси на съветската медия „ Спутник “.

При безредиците в страната са били убити чиновници на реда, разгласи президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, който направи публично изказване.

Той се закани, че управляващите ще работят допустимо най-сурово по отношение на нарушителите и сподели, че е поел поста на началник на Съвета за сигурност от някогашния водач на страната Нурсултан Назарбаев.

Президентът одобри оставката на държавното управление, като по-рано разгласи изключително състояние в Алмати в Мангистауска област до 19 януари.

Казахстан може да реши самичък проблемите си и е значимо никой да не се намесва извън, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му не е желана на съветска помощ за справяне с митингите.

По-рано Русия прикани за разговор и спокойно разрешаване на рецесията.

Недоволството в някогашната руска република бе разпалено от внезапния скок на цените на пропан-бутана в богатата на петрол и природен газ Мангистауска област на югоизточния бряг на Каспийско море. Новата цена е била 120 тенге за литър или 28 щатски цента.

В опит да понижи напрежението президентът Токаев разгласи понижена цена от 50 тенге или 11 щатски цента, само че недоволството продължи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР