Втората Световна война е изпълнена с критики към Германия. Обвиненията

...
Втората Световна война е изпълнена с критики към Германия. Обвиненията
Коментари Харесай

Американските концентрационни лагери държали около 120 000 японеца по време на ВСВ

Втората Световна война е изпълнена с рецензии към Германия. Обвиненията в геноцид, потъпкване на човешки права и генерално закононарушения против човечеството могат да изненадат безусловно всеки. Историята се написа от спечелилите и по остаряла традиция, губещите ще понесат кръста за всичко. Впрочем не би трябвало да забравяме, че тъкмо с това изявление се дава началото на Втората Световна война – „ Бошите ще платят за всичко! “. Докато Германия има своите Дахау и Аушвиц, Съединени американски щати не може да се назова изключително демократична страна. Нещо повече, тя също има своите концентрационни лагери. Въпреки това в исторически проект рядко се приказва за тези дейности.

 gettyimages-840994176-594x594

Японци товарят имуществото си на камион, въпреки да не им е разрешено да взимат повече багаж, в сравнение с могат да си носят. Превозното средство събира багажа на целия квартал.

Може би е още по-срамен обстоятелството, че след Втората Световна война ще се появи японски водач, който моли за помилван Съединени американски щати за бомбардировките (не тези в Пърл Харбър), до момента в който неговите сънародници са били в лагери. Историята обаче демонстрира, че концентрационите лагери въобще не са непознати на Съединени американски щати. Даже можем да поспорим дали Хитлер не е взел концепцията точно от тях. Още Линкълн е употребявал пълномощията си по време на гражданската война, с цел да задържа пандизчии по съмнения, само че без да разрешава намесата на съд и без да издава присъда. С идването на Втората Световна война и надлежно бомбардировката в Пърл Харбър, Франклин Рузвелт бързо употребява тактиката на неговия сътрудник. Неговото решение е мигновено да смени адресната регистрация на повече от 100 000 японеца в страната.

 gettyimages-615303058-594x594

Някои пътуват с трен.

Самите американски историци отхвърлят да употребяват думата концентрационни, тъй като не желаят да се свързват изключително доста с нацистките лагери. Според тях самите, лагерите били доста по-различни, а и никой не се опитвал да избие или да ги заличи. Мнозина ще нарекат този акт расистки, само че истината е, че самият Рузвелт е желал да увеличи сигурността. След сполучливата офанзива над Пърл Харбър, Съединени американски щати стартира да подозира всеки японец. Успехът на тази задача няма по какъв начин да не бъде изпълнен благодарение на шпиони. Въпросът е какъв брой такива оперират в страната?

 gettyimages-3279828-594x594

Повече от 100 000 индивида пътуват до един от 10-те „ интерната “.

Правителството незабавно набелязва първите цели, които са евентуален риск за страната. Около 1500 души влизат в листата и с изключение на японци, може да се срещнат германци и италианци. След в детайли изявление, някои чужденци се връщат в домовете си, други нямат този шанс. Северната съседка на Съединени американски щати взима добър образец и бързо намира нов дом на 20 000 японеца.

 gettyimages-640486011-594x594

Майка влиза в лагера с дребното си дете, идентификационните номера се виждат.

Два месеца след офанзивата на Пърл Харбър, Рузвелт подрежда осъществяването на заповед 9066. Тя автоматизирано позволявя на армията да употребява мощ и да насели „ интернатите “. До края на лятото на 1942 година множеството обитават във военни бараки и по-късно, когато лагерите са подготвени, отпътуват за своя нов дом.

 gettyimages-514885856-594x594

При идване всеки има право на своето одеяло.

Лагерите се намират в няколко изолирани местоположения в Калифорния, Аризона, Колорадо, Идахо, Юта, Уайоминг и Арканзас. Напускането е невероятно – участва защита, границите са обградени с мини и за някои от най-любопитните може да се открият и други по-специални бонуси. В лагерите има учебно заведение, болница и даже опция за създаване на свое непретенциозно демократично държавно управление. Направена е обществена пералня и всеки има джобни, които да харчи. Някои поданици въпреки всичко могат да употребяват своите спестявания, само че първото потомство японци нямали достъп – техните банкови сметки били замразени.

 gettyimages-615310220-594x594

За да потвърдят своята отдаденост към страната, множеството пребиваващи правят редица патриотични акти пред пазачите с вярата, че ще бъдат освободени.

Щетите от това прелестно прекарване водят до разтрошаване на фамилии, загуба на дисциплинираност в лагера и други събития, които влизат в пряк спор с японските обичаи. През 1943 година се раздават въпросници на 17-годишните японци и измежду всички любопитни тематики стои и въпросът за заклеване във честност към японският император. Онези, които отговорят вярно, имат право да изоставен лагерите. Завръщането назад по родните места идва в края на 1944 година

 gettyimages-1143060660-594x594

Японци на изпит за освобождение от лагера.

Според калкулации на американското държавно управление, финансовата загуба на лагерниците (парите, които те губят) е към 400 000 000 $. При днешната стойност на парите приказваме за сума над 5 милиарда $. Исторически видяно, Съединени американски щати прави втори опит за такива лагери през 2003 година с предлагането на конгресмен Хауърд Кобъл.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР